Humane, opgericht door voormalige Apple-werknemers, werkt aan een laserprojectiesysteem met als doel om onze telefoons en tablets te vervangen.
Dat is, kort door de bocht, het idee van Bethany Bongiorno en Imran Chaudhri, het echtpaar dat een grote rol speelde bij de totstandkoming van zowel de iPhone als de iPad. Chaudhri was verantwoordelijk voor het ontwerpen van de interacties en interface van de originele iPhone. Bongiorno voor het helpen toezicht te houden op de lancering van de originele iPad als toenmalige directeur software-engineering bij Apple. Geen kleine prestaties.
Bij Humane is hun verklaarde doel het bouwen van technologie die ‘vertrouwd, natuurlijk en menselijk’ is, de menselijke ervaring verbetert en ‘geboren is uit goede bedoelingen’. Maar laten we beginnen met een belangrijke vraag: wat is dit nu precies? Het lijkt een kleine, schermloze gadget te zijn die in je borstzak zit. Althans, zo wordt het gebruikt tijdens de TED-talk die je hieronder ziet.
Het ziet eruit als een kleine smartphone, maar in plaats van een display aan de voorkant bevindt zich in het bovenste gedeelte een laserprojector. Het heeft ook microfoons voor spraakopdrachten, een luidspreker, een camera en andere sensoren die gebarenbediening ondersteunen. Met één van de gebaren kun je op het apparaat tikken om het ‘wakker te maken’, zodat je een spraakopdracht kunt geven – net alsof je op de aan/uit-knop op je iPhone drukt om met Siri te praten.
Blogger John Gruber zegt er het volgende over naar aanleiding van een gelekte pitch uit 2021: “Het lijkt op een Star Trek-achtige communicatorbadge, met een AI-verbonden altijd-aan-camera die foto’s en video’s opslaat in de cloud, en lidar-sensoren voor het in kaart brengen van de wereld en het detecteren van handgebaren.”
Op basis van de uitleg van Chaudhri hierboven gaat Humane, net zoals velen, ook de AI-kant op. Door het gebruik van kunstmatige intelligentie helpt dit bij de volgende stap van tech. Die van de ‘Intelligence Age’, een nieuw tijdperk van computers gebaseerd op het idee van journalist Walt Mossberg van de ‘verdwijnende computer’.
Als de afgelopen decennia zijn bepaald door de onmiddellijke verbinding en toegang tot informatie die met smartphones werden geleverd – het ‘digitale informatietijdperk’, zal de toekomst worden bepaald door alles wat computers zelf voor je doen, je de benodigde info geven en je verder niet storen.
Het klinkt als een nogal vergevorderde Siri, Google Assistant of Alexa. Dan moet het veel over jou weten, wat nogal problematisch klinkt als het gaat om privacy. Daarom benadrukt Chaudhri ook dat Humane vanaf dag nul gericht is op ‘vertrouwen en privacy’. Chaudri: “U moet controle hebben over wat uw technologie weet, uw gegevens moeten eigendom zijn van u en alleen van u.” Interessant, maar wij wachten eerst nog even wat tests van privacy-waakhonden af als het zover is.