Het internet staat bol (pun intended) van mannen (en soms ook wat vrouwen) die uit hun vel klappen door de enorme hoeveel spiermassa die ze bij zich dragen. Het zijn indrukwekkende plaatjes, maar zijn al die gigantische lichamen ook eerlijk verkregen?
Het antwoord is lastig te achterhalen, omdat niet iedereen met een lichaam als Hercules het achterste van z’n tong laat zien. Wat we wel weten is dat een droomlichaam zoals je dat op Instagram ziet een combinatie vergt van ontzettend veel en langdurige toewijding in de sportschool, een dwangmatige focus op voeding (en supplementen) en een setje genen die in je voordeel zijn.
Loopt iemand erbij als Schwarzenegger op z’n hoogtijdagen, maar doet ‘ie niet veel anders dan jij in de gym? Dan kun je er vergif op innemen dat er steroïden aan te pas zijn gekomen. Vergis je niet: een relatief lage dosis van 600mg per week zorgt al voor 50 procent meer spiermassa zónder te trainen ten opzichte van hen die zonder steroïden trainen. Neem je deze wekelijkse dosis en train je er wel bij, dan kun je tot drie keer meer spiermassa aanmaken.
Wat doen steroïden in je lichaam?
Om beter te snappen hoe de monsterlijke resultaten van steroïden ontstaan, is het essentieel om te snappen wat het goedje precies in je lichaam doet. Steroïden, ook wel bekend als anabole steroïden, zijn synthetische varianten van het mannelijke hormoon testosteron.
De belangrijkste manier waarop steroïden de spiergroei bevorderen, is door het verhogen van de eiwitsynthese in het lichaam. Eiwitsynthese is het proces waarbij je lichaam nieuwe eiwitten aanmaakt, wat essentieel is voor de opbouw en het herstel van spierweefsel. Steroïden binden zich aan specifieke receptoren in de spiercellen, waardoor het signaal wordt versterkt om meer eiwitten aan te maken. Dit resulteert in een versnelde spiergroei en herstel.
Bovendien verminderen steroïden ook de spierafbraak. Normaal gesproken vindt er continu een cyclus van spierafbraak en -opbouw plaats in het lichaam. Steroïden hebben een anti-katabole werking, wat betekent dat ze de afbraak van spierweefsel vertragen. Dit helpt bij het behoud van spiermassa en zorgt ervoor dat je sneller herstelt na intensieve trainingen.
Hoewel steroïden gegarandeerd voor een bizarre hoeveelheid extra spiermassa zorgen, gaat het gebruik van dit wondermiddel gepaard met verschillende bijwerkingen, zoals leverproblemen, hormonale disbalans, acne en stemmingswisselingen. Daarnaast is het gebruiken van steroïden natuurlijk niks anders dan valsspelen en doet het eerder afbraak an je prestaties dan andersom.
Overweeg je toch om steroïden te gebruiken? Lees dan eerst dit artikel. Die paar flaneermomenten op het strand zijn het echt niet waard.