De klok van het Zwitserse horlogemerk Jaeger-LeCoultre is een gegarandeerde ijsbreker voor als je bezoek hebt. Een samenwerking met een voorstaande designer helpt daar ook nog eens bij. Marc Newson wordt genoemd als de meest invloedrijke industrieel ontwerper van zijn generatie. Een blik op zijn cv met kleding, meubels en designitems voor de grootste wereldmerken – en die titel lijkt verdiend.
Sinds 2008 werken het horlogemerk en Newson samen om een nieuwe versie te maken van Jaeger-LeCoultre’s iconische Atmos klok die is ontwikkeld in 1928. Lange tijd hét cadeau van Jaeger-LeCoultre aan presidenten en vooraanstaande politici.
De 568 met zijn 210 onderdelen lijkt vrij in zijn Baccarat kristallen behuizing te zweven, maar wordt vastgehouden door vier punten aan de achterzijde van het uurwerk. De Atmos geeft naast de tijd ook de maand weer en de huidige stand van de maan.
Het bijzondere van de klok, naast zijn unieke ontwerp, is de manier waarop hij wordt aangedreven. In 1400 begon Leonardo Da Vinci al over een perpetuum mobile, een machine die tot in het uiteindige zou bewegen met nauwelijks toevoeging van energie en menselijke bemoeienis. In 1928 deed Jaeger-LeCoultre dit in de vorm van de Atmos klok. De Atmos door lucht, ofwel de veranderingen in temperatuur. Al één graad verschil – kouder of warmer – kan de Atmos klok al twee dagen laten lopen.
De klok begon als art nouveau kunststuk, maar is intussen verworden tot een modern designvoorwerp in de 00’s en de ideeën van Newson, alweer zijn derde Atmos. Weer eens iets anders dan die grootvader klok.
De allernieuwste is de Atmos Hybris Mechanica Calibre 590 met een hemels thema. Het is de meest complexe Atmos tot nu toe na vier jaar aan ontwikkeling. Het mechanisme is een eerbetoon aan de ingewikkelde, driedimensionale tellurium-mobielen en -klokken uit de 18e eeuw die de posities en bewegingen van de aarde en de maan ten opzichte van de zon uitbeeldden.
Het Calibre 590-mechanisme reproduceert de rotatie van de aarde om zijn as terwijl deze om de zon draait en in een baan om de maan draait. Andere functies zijn de overeenkomstige maanden, seizoenen en een dierenriemkalender, plus uiteraard het uur en de minuten.