Dit is een fraaie foto

Van de hand van fotograaf Jasper Faber, die zijn twintigjarig jubileum viert met een expositie waar nog meer fraais te zien is.

Jasper Faber

Jasper Faber (57) is als fotograaf gespecialiseerd in portret- en reisfotografie. Al meer dan twintig jaar trekt hij de wereld over om mensen, objecten en plekken voor de eeuwigheid vast te leggen.

Hoewel het altijd lastig is om beeld in woorden te vatten, zou je kunnen zeggen dat zijn foto’s zich kenmerken door een, op het oog, contrasterende mix van rauwheid en elegantie. Hij houdt ervan om zijn onderwerpen en objecten vast te leggen in een moment van authenticiteit en kwetsbaarheid, wat een verklaring kan zijn voor de intimiteit van zijn beelden.

Na een carrière van zo’n twintig jaar als fotograaf (eerder werkte hij voor en achter de film- en televisiecamera) is er nu in Amsterdam een overzichtstentoonstelling van zijn werk. Elke foto vertelt een uniek verhaal, en elk van die verhalen heeft weer zijn eigen benadering van fotografie verrijkt.

Zelf zegt Faber dat hij altijd probeert om het detail vast te leggen waardoor zijn waarneming in eerste instantie werd getriggerd. Maar het zijn, zeker bij zijn reisfotografie, juist de onvoorziene mogelijkheden die hem in staat stellen om beelden vast te leggen die hij nooit van tevoren had kunnen bedenken. 

Omdat zulke onverwachte omstandigheden het risico op groots falen met zich meebrengen, ontstaan er foto’s die het moment in volle omvang vastleggen.

Op deze manier kan hij eindeloos creëren. Zo kan hij vertalen wat er voor zijn lens verschijnt. Met behulp van natuurlijk licht (Fabers grootste partner in crime bij zijn fotowerk – hij werkt altijd zonder assistent) weet hij met een enkel beeld het humeur van een plek en een moment vast te leggen.

Faber werkt ook in opdracht, maar zijn onafhankelijkheid als fotograaf is een constante in zijn oeuvre. Die onafhankelijke natuur geeft hem de vrijheid om intuïtief te werken.

Het resultaat van al die impulsiviteit en inspanningen is vanaf 9 juni te zien in Hotel Arena in Amsterdam. De titel van de expositie is voor de Scrabble-spelers onder de fotoliefhebbers: Synchroamance.

***

Jasper Faber, Synchroamance, Hotel Arena, ’s Gravesandestraat 55, Amsterdam (van 9 juni – 5 juli).