Anoniem afscheid van een zangeres

Volkomen onverwacht overleed de Amerikaanse zangeres Joyce Sims. Er is een heel goeie reden om haar niet te vergeten.

LONDON, UNITED KINGDOM - FEBRUARY 26: Joyce Sims performs on stage at The Jazz Cafe on February 26, 2012 in London, United Kingdom. (Photo by Robin Little/Redferns via Getty Images)

Joyce Sims groeide op in Rochester, de meest noordelijke stad van de staat New York, gelegen aan het Ontariomeer, dat de grens met Canada vormt. 

Hier groeide Joyce Sims op als oudste van vijf kinderen in een omgeving die ze ‘sleepy’ noemde. Vader Sims werkte als machinebankwerker bij Kodak, moeder was chefkok bij een restaurant.

Op de middelbare school had Joyce al enige naam gemaakt als zangeres en pianiste. Ze zong in het kerkkoor en besloot na haar afstuderen een studie muziek te volgen. Daar leerde ze meerdere instrumenten te bespelen, waarna ze richting Manhattan verhuisde met het doel om door te breken in de muziekindustrie.

Sims werd opgepikt door Sleeping Bag Records, een klein dance-label waar ze samen ging werken met Kurtis Mantronik. Deze DJ en producer had onder de groepsnaam Mantronix al succes gehad met aanstekelijke electro-funk, waaronder het nog altijd lekker bassende Got to Have Your Love.

Joyce Sims schreef vrijwel al haar eigen muziek, maar de productie door Mantronik leverde een eerste hit op. All And All werd veel gedraaid in de clubs en haalde de Amerikaanse R&B-lijsten en de Engelse hitlijst.

Het was echter de tweede single van Sims die voor de eeuwigheid zou zijn. Come Into My Life, wat ook de titel van het album zou worden, was in 1988 een Top 10-hit in veel landen, waaronder Nederland. Hier behaalde het de zevende plek in de Top 40. Alleen in West-Duitsland scoorde Sims nog beter; Come Into My Life haalde daar de vierde plek.

Nu, 35 jaar later, klinkt Come Into My Life nog altijd even meeslepend. De hoge stem van Sims golft over een verleidelijk ritme, dat gek genoeg heel dansbaar klinkt, maar toch heel romantisch blijft. Zwoel is de term die zich opdringt.

Come Into My Life wordt door sommigen onder R&B geschakeerd, maar je zou het ook onder de S van Soul kunnen archiveren. Omdat de hand van de producer ook hoorbaar is, zou je het zelfs een electronisch dance-nummer kunnen noemen. Al kleedde Sims zich bij haar optredens in 1988 niet echt als dansdiva, eerder als koorzangeres (zie haar optredens bij Toppop en in het Engelse Top of the Pops).

Hoe dan ook is het een catchy klassieker met een magisch vernis, waar de reikende stem van Sims alleen maar extra glans aan geeft. Heerlijk. 

https://www.youtube.com/watch?v=jIJ5UULgFkI

Joyce Sims trad nog veelvuldig op, met name in Groot-Brittannië, waar ze haar grootste successen vierden. Afgelopen zomer bracht ze nog een single uit, What You Won’t Do For Love. In augustus trad ze op in meerdere Engelse steden.

Op 13 oktober van dit jaar overleed ze onverwacht op 63-jarige leeftijd. Volgens een bericht op haar website, geschreven door haar manager, is ze overleden aan “medical complications”. 

Evelyn ‘Champagne’ King, die andere diva uit de jaren tachtig, herdacht haar collega middels een bericht op haar Facebook-pagina.

Joyce Sims