Kaalslag in je oksel, maar waarom?

Ruim de helft van alle mannen scheert weleens het okselhaar weg. Waarom? En hoe pak je dat eigenlijk aan?

Behoorlijk wat mannen kortwieken geregeld hun okselhaar of scheren het helemaal weg. Vier vragen over okselhaar.

Waarom heb je okselhaar?

De wetenschap weet niet exact waarom, maar mogelijk is dit de verklaring: In je oksels zitten de apocriene klieren, die zweet produceren. Dit transpiratievocht bestaat uit feromonen, steroïden, eiwitten en andere stofjes die informatie doorgeven aan anderen – waaronder een mogelijke partner.

Okselhaar zorgt ervoor dat deze lichaamsgeur langer blijft hangen. Het is dus aannemelijk dat we okselhaar hebben om een partner aan te trekken c.q. verleiden.

Waarom willen sommige mannen er van af?

De meeste mannen scheren hun oksels uit hygiënisch oogpunt, ze vinden het frisser. Er blijven geen zweetdruppels in de haren hangen die al snel naar oud zweet gaan ruiken. Weer anderen vinden het gewoonweg mooier staan. Niks mis mee.

Hoe scheer je je oksels?

Veel mannen scheren hun okselhaar met het scheermesje. Knip eerst met een schaar de lange haren weg, tot je ongeveer 1cm overhoudt. Maakt de oksel nat met lauwwarm water. Smeer de oksel in met scheergel en haal de haren weg met je scheermesje.

Je kunt een trimmer gebruiken als je je okselhaar enkel wil kortwieken en niet volledig wil verwijderen.

Hoe zit het met nazorg?

Na het scheren maak je de oksel schoon en droog. Wacht zolang mogelijk met het gebruik van een deodorant. Slim is het om bijvoorbeeld voor je naar bed gaat je oksels te scheren. En kies voor een milde deo-variant liefst als roller of een stick. Een spuitbus veroorzaakt aanzienlijk sneller problemen.