De zoete & zwoele inval van Kaiser Karl

Eind jaren zeventig kwam Karl Lagerfeld met een mannengeur die een tikje zoet en oosters was. Een megasucces en ook meer dan vijftig jaar later nog verkrijgbaar.

Karl Lagerfeld, de in 2019 overleden designer, staat niet alleen bekend om zijn ontwerpen voor Fendi, Chanel en zijn eigen label, maar ook om zijn geuren. Samen met de Amerikaan Geoffrey Beene, van de legendarische mannengeur Grey Flannel, en Halston, was hij één van de eerste modeontwerpers die een prestigegeur ontwikkelden. Tot die tijd werden parfums door cosmetica-,  parfum- en traditionele couturehuizen uitgebracht.  

Lagerfeld met Lily Rose Depp

Classic

In 1978 kwam Lagerfeld met zijn eerste mannengeur: Lagerfeld Pour Homme, inmiddels omgedoopt tot Classic Cologne. Het was een opvallende geur die heel anders was dan destijds als typisch mannelijk werd gezien. Dus geen intense kruidige mix en ook geen citrusgeur.

Karl Lagerfeld in 1978. In het midden zit Paloma Picasso

Het is een tikje oosters, krachtig, harmonieus, sensueel en warm. Je ruikt echter eerst frisse bergamot en basilicum, vervolgens sandelhout, eikenmos en patchoeli. Pas in de basis ontvouwt zich het oosterse, bovenal elegante karakter dankzij amber, musk en vanille. Eigenlijk is het een genderfree geur avant la lettre. Hij is overigens gemaakt door parfummaker Ron Winnegard.

Ook de fles is goed gelukt, die doet nog altijd modern aan. Hiermee heeft Kaiser Karl zich wel bemoeid – hij was de ontwerper ervan.

Vintage

De geur is niet in de vergetelheid geraakt maar uitgegroeid tot een klassieker. Voor jou als je op zoek bent naar een goede vintage-geur.

Geintje meneer Lagerfeld…

In de loop der jaren is de formule vaak aangepast. Dat is de impact van de geur niet ten goede gekomen, maar Classic Cologne is nog altijd de moeite waard. En verkrijgbaar voor wel heel zachte prijsjes – een kwestie van even Googlen. Benieuwd hoe het origineel rook? Op eBay en Marktplaats vind je geregeld eerdere versies van de geur.