Hub Holland hub

Dit zijn de rising stars van de Nederlandse kunst. En hier kun je hun werk nu bewonderen.

Rick Tegelaar

Vijf jaar geleden werd door vooraanstaande kunstkenners een lijst samengesteld van de vijftig belangrijkste, nog levende kunstenaars van/in Nederland. Marlene Dumas (geboren in Kaapstad, sinds 1976 in Nederland woonachtig) staat bovenaan die lijst, gevolgd door kunstenaar en filmregisseur Steve McQueen (geboren in Londen, langer dan tien jaar in Nederland). Op de derde plek vinden we fotografe Rineke Dijkstra. 

Kunst is geen wedstrijd natuurlijk, maar zo’n lijst is toch altijd voer voor discussie. Wat de vijftig kunstenaars uit deze lijst met elkaar bindt is dat ze allemaal al een flinke tijd meegaan, internationaal veel succes hebben en ook allemaal dertig-plus zijn.

Omdat ModMod de kunstwereld een warm hart toedraagt, besteden wij de komende tijd meer ruimte aan jonge kunstenaars, en dan vooral aan opkomende kunstenaars die deze maand allemaal iets te vieren hebben en die we om die reden meer aandacht willen geven.

Lieuwe van Gogh, zoon van wijlen Theo van Gogh, valt inmiddels wereldwijd op met zijn moderne, cartooneske kunst, waarin invloeden van Japanse anime en de Disney-cultuur zichtbaar zijn. 

Van 15 tot en met 17 september is een deel van zijn indrukwekkende doeken te zien op het evenement Royal Polo at the Palace op het terrein van paleis Soestdijk. Meer over zijn werk op therealvangogh.com

De Brabantse Aaron Boot wordt in de kunstwereld gezien als supertalent. Zijn eerste solotentoonstelling is van 9 september tot en met 6 november te zien in de Hortus Botanicus in Leiden.

Die locatie is niet toevallig; in zijn weelderige schilderijen en sculpturen vind je zijn enorme voorliefde voor de natuur terug. Op aaronboot.nl lees je wat hem beweegt en inspireert.

Rick Tegelaar is nog zo’n talent om in de gaten te houden. Tegelaar herdefinieert alledaagse materialen en transformeert die tot een uniek design.

Dat klinkt abstract, maar zijn van kippengaas gemaakte Meshmatics-kroonluchter, die hij voor designersmerk MOOOI ontwierp, is innovatief, origineel en heel toegankelijk. Tijdens Glue Amsterdam is zijn nieuwste werk, getiteld Tabby, te zien in een speciale hub aan het Rembrandtplein. Meer informatie op ricktegelaar.nl.

***

Hou ook de kiosk in de gaten. In ModMod #4 besteden we nog veel meer aandacht aan deze en andere Nederlandse kunstenaars.