Deze single malt is stokoud én peperduur

Het Schotse The Macallan heeft onlangs The Reach gelanceerd, een single malt van 81 jaar oud. Voor ruim vier ton van jou…

The Macallan produceert al bijna 200 jaar single malt whisky. En op het hoogste niveau. The Reach is, binnen dit toch al exclusieve assortiment, de absolute top; deze whisky is maar liefst 81 jaar oud.

De single malt whisky werd in 1940 te ruste gelegd, omdat The Macallan door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog voor het eerst in de geschiedenis de deuren moest sluiten. The Reach is gerijpt in een enkel eikenhouten sherryvat. Het beeld hieronder biedt zicht op de The Macallan distilleerderij.

Geblakerde ananas

En hoe smaakt, oogt en ruikt The Reach? De kleur is diep kastanjebruin. Je ontdekt tonen van donkere chocolade, zoete kaneel, aromatische turf. Toffee, gekristalliseerde gember en geblakerde ananas zorgen voor een intens rijke, zoete en rokerige afdronk.

Ruim vier ton

Er zijn in totaal 288 flessen wereldwijd op de markt gebracht. In Nederland was er één te koop – die is in Rotterdam inmiddels voor €250.000 verkocht. Weer een andere bracht onlangs op een Engelse veiling een whopping €450.000 op!   

Handen

De whisky is verpakt in een mondgeblazen karaf die is geplaatst op een bronzen beeld van drie handen. Elke hand vertegenwoordigt personages uit de geschiedenis van The Macallan. Een ervan herdenkt de werknemers van de distilleerderij in 1940 die The Reach meer dan acht decennia geleden maakten. De andere hand is die van een voormalig voorzitter, Allan Shiach, wiens grootvader aan het hoofd stond van het bedrijf toen ’the juice’ voor het eerst in het vat werd gegoten. De derde is die van de huidige Master Whisky Maker, Kirsteen Campbell, die besloot dat het nu tijd was om de whisky met de wereld te delen.

The Reach is een eerbetoon aan degenen die ondanks grote tegenspoed de distillatie van de spirit van The Macallan hebben hervat en aan de ambachtslieden die vandaag de dag de waarden van het merk hoog houden.

Uiteraard geen standaard cadeauverpakking bij aankoop van The Reach, maar onderstaand kek houten vaatje. Met deurtjes zodat je zo nu en dan een blik op je investering kunt werpen.

Over The Macallan

The Macallan, opgericht in 1824 in de Schotse regio Speyside nabij Dufftown, staat wereldwijd bekend om zijn buitengewone single malt whisky’s. Meer lees je hier.