Luister naar deze man voor je een nieuwe geur aanschaft

De schappen in de parfumerie staan vol geuren. Maar wat te kiezen? Parfummaker Mark Buxton helpt je op weg.

Mark Buxton is een van de weinige onafhankelijke parfummakers. Hij stopt graag wat rock ‘n roll in zijn creaties. “Daar wordt een geur een stuk spannender van.”

Nog een kenmerk van een Buxton-geur: Het bevat vaak niet al te veel ingrediënten, waardoor de bestanddelen die er wel inzitten beter tot hun recht komen

Ook in 1957 was het uitzoeken van een geur geen sinecure

Vier parfumlessen van Mark Buxton om dure miskopen te voorkomen:

Les 1: Oordeel zelf

“Kies een geur die jij echt lekker vindt en ga zeker niet af op wat mensen om je heen zeggen. Volg je eigen smaak. Aan een beetje kwaliteitsgeur hangt een flink prijskaartje. Je gaat je goede geld toch niet uitgegeven aan iets wat vooral je partner of je beste vriend lekker vindt?”

Les 2: Neem de tijd

“Geef een geur de tijd om tot ontwikkeling te komen. En oordeel dus niet te snel. Een kwalitatief goede geur bestaat traditioneel uit drie onderdelen. De opening, datgene wat je meteen ruikt. Deze geurnoten leiden je als het ware het parfum binnen. Na een minuut of vijf ruik je de hartnoten en die gaan langzaam over in de basis. Deze laatste is de essentie. Dit blijft de hele dag bij je.
Dus ben je in een winkel geïntrigeerd door een geur, vraag dan om een proefje zodat je het hele proces kunt volgen.”

Les 3: Verbreed je horizon

“Ga eens naar een niche-parfumerie. Niet alleen omdat je daar mijn geuren tegenkomt, maar omdat de parfums die je hier tegenkomt met meer vrijheid en fantasie zijn gemaakt. In de doorsnee parfumerie worden er vaak voortgeborduurd op een geur die succesvol is gebleken. Dat is killing voor de creativiteit van de makers. En uiteindelijk ook voor jou als consument want alles lijkt daardoor op elkaar.”

Geuren van Mark Buxton (€130)

Les 4: Activeer je neus

“Laat je verrassen door een geur. Als parfummaker probeer ik je mee te nemen, je ergens te brengen. Dat doen mijn collega’s natuurlijk ook. Probeer daar eens in mee te gaan. Aandachtig te ruiken als het ware. Er zou zomaar een geurwereld voor je open kunnen gaan.”