De militaire erfenis in jouw garderobe (3)

In een achtdelige serie tonen we de lange arm van het leger. Deel 3: de pilotenbril.

aviator pilotenbril

Veel van de kleding die we dragen komt uit de wereld van de sport. Sneakers, hoodies, sweaters, polo’s, drawstring pants; allemaal werd het ooit bedacht om in te sporten, maar tegenwoordig trekken we het ook aan buiten de gymzaal.

Vóórdat de sport zich zo nadrukkelijk manifesteerde als leverancier, was er een andere vijver waar we uit viste: het leger. Elke grote oorlog bracht in de vorige eeuw wel een kledingstuk voort; van de trenchcoat uit de Eerste Wereldoorlog, tot de parka uit de Korea-oorlog en het M-1965 field jacket uit de Vietnam-oorlog.

De meest verkochte schoen onder jonge meisjes is momenteel de Dr. Martens-laars die zijn bestaan ooit begon als legerkistje. En de controversieelste rapper van deze eeuw, Kanye West, verstopt zich graag in camouflageprint, ook al zo’n kledingtrend met militaire wortels.

Welke militaire erfenis zien we terug in de straten van Nederland en op de catwalks van Parijs en Milaan? In een achtdelige serie toont ModMod de achtergrond van jouw garderobe.

3/ Pilotenbril

De pilotenbril werd ooit ontwikkeld voor Amerikaanse piloten die steeds hoger moesten vliegen, boven de wolken, waar ze last kregen van het harde licht. Bausch & Lomb ontwierp daarop in 1937 een model met gepolariseerde glazen om de schittering van zonlicht te reduceren. De oorspronkelijke naam van dat model luidde D-1, maar de bril werd bekend als Aviator, waar wij in Nederland pilotenbril van hebben gemaakt.

De originele Aviator heeft groene glazen in een vorm die aan een liggende druppel doet denken. Bausch & Lomb bedacht er zelfs een nieuwe merknaam voor: Ray-Ban (letterlijk vertaald: stralenblokkade).

Omdat Hollywoodsterren er vervolgens mee aan de haal gingen, werd de pilotenbril een cool statement – reden waarom het op de catwalks al decennia door ontwerpers wordt ingezet om hun outfits een stoere upgrade te geven.