Cardio op een lege maag: goed idee of niet?

Verbrand je meer calorieën wanneer je een cardiosessie op een lege maag uitvoert? Of is het minder effectief dan de trend lijkt te voorspellen?

Cardio op lege maag

De trend van sporten op een lege maag in de ochtend komt voort uit het idee dat het lichaam lichaamsvet als energiebron gebruikt wanneer er geen energie voorradig is in de vorm van voeding.

Wanneer je wil afvallen of droog wil trainen, kan het lijken alsof deze aanpak een extra zetje in de goede richting geeft. De vraag is of het een duurzame methode is en of het écht nut heeft.

Afvallen door cardio

Hoewel cardio voor veel mensen de eerste stap is wanneer ze willen afvallen, is het namelijk niet de meest effectieve manier om gewicht te verliezen. Het verbranden van calorieën middels cardio-training is namelijk een enorme opgave (zeker wanneer je ongetraind bent), terwijl het eten van calorieën een peulenschil is. Gewicht verliezen door je voedingskeuzes aan te passen, is een veel makkelijkere en effectieve manier. Hoe je afvalt zonder sport óf onzinnige diëten, lees je hier.

Cardio op lege maag

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het totaal aantal calorieën dat een lichaam verbrandt op een dag waarop je een cardiosessie hebt uitgevoerd met een volle maag, gelijk is aan een dag waarop je cardio doet met een lege maag. Het lichaam verbrandt namelijk meer binnenkomende koolhydraten na een lege maag-sessie dan wanneer je wel vooraf hebt gegeten. Simpel gezegd: het lichaam compenseert het tekort dat je zelf hebt toegediend. Als je kijkt naar de netto verbranding van calorieën, heeft het dus niet echt nut om te trainen op een lege maag.

Routine

Wel kan het overslaan van het ontbijt helpen om door de dag heen minder calorieën te verbranden. Doordat je later op de dag begint met eten, liggen de eetmomenten dichter op elkaar waardoor je de kans op trek (en daardoor snacken) verkleint. Daarnaast kan het helpen om je cardiosessie direct in de ochtend te doen, wanneer je focus nog scherp is en je niet wordt meegesleurd door de waan van de dag.

Sporten op een lege maag kan dus helpen om je doelen te bereiken, maar dit heeft meer met de praktische en energetische indeling van de dag te maken, dan met een natuurkundig voordeel.