Een onbekende dorstlesser, zo mag je de Mint Julep gerust noemen. Iedereen kent z’n Caribische broertje met de naam Mojito, terwijl de Mint Julep toch echt de eerste cocktail was waarin sterke drank en munt werd gecombineerd.
Geschiedenis van de Mint Julep
De term ‘julep’ komt voort uit het Persische ‘golâb’ en het Arabische ‘julab’, wat zoveel betekent als ‘rozenwater’. Aan het drankje is verder niets Arabisch. Waar vroegere versies nog wel gemaakt werden met jenever of gin, is de Mint Julep in zijn huidige vorm ontstaan in Kentucky, wat niet zo verwonderlijk is als je je bedenkt dat de bourbon daar zijn oorsprong vindt. Traditioneel wordt de Mint Julep dan ook gedronken op de tweedaagse paardenrace van de Kentucky Derby. Jaarlijks worden er ruim honderdduizend uitgeschonken.
Opvallend is dat de Mint Julep altijd geserveerd wordt in een koperen beker of een in nikkel. Dat ziet er niet alleen bijzonder fraai uit. Je cocktail blijft er ook extra lang extra koud door. Hoe je dit Southern drankje maakt? Dat lees je hier.
Recept: Mint Julep cocktail
Ingrediënten voor één cocktail:
- 90 ml Bourbon
- Handje muntblaadjes
- 1 theelepeltje fijne suiker
Zo maak je de Mint Julep
Plaats 5 of 6 blaadjes mint op de bodem van een gekoelde zilveren of roestvrijstalen beker. Voeg de suiker toe en kneus de blaadjes met een vijzel. Top het glas af met schaafijs en giet de bourbon royaal over het ijs. Roer stevig met een staafje tot dat de beker condens uitslaat. Voeg meer ijs toe en garneer het drankje met extra mint voor het aroma.