De mooiste winkel ter wereld staat in Maastricht

Dominicanen boekhandel maastricht

Een Engels onderzoeksbureau komt met een opvallende winnaar in de verkiezing van Most Beautiful Shops. Boekhandel Dominicanen in Maastricht, gelegen tussen het Vrijthof en de markt, verslaat het Londense Restaurant Sketch (in Mayfair) en en de Parijse parfumerie Serge Lutens.

Het Britse Alan Boswell Business Insurance analyseerde hashtags op Instagram, reviews en andere vermeldingen van winkels en restaurants op het wereldwijde web. Daar rolde een Top 10 uit, met dus die verrassende winnaar in Maastricht.

Boekhandel Dominicanen is een bezienswaardigheid met een indrukwekkende verzameling boeken. Het trekt mensen van over de hele wereld aan, zelfs degenen die zelden een boek openslaan.

De boekhandel is gelegen op een plek met een rijke geschiedenis. Vijf eeuwen lang diende het gebouw als kerk, voordat het aan het einde van de achttiende eeuw gedeeltelijk werd verwoest en gesloten

In de loop der jaren onderging het een restauratie en werd het nieuw leven ingeblazen. Het behield zijn monumentale charme en prachtige wandschilderingen, waardoor elke bezoeker bij het opkijken wordt begroet door een prachtig kunstwerk.

De kerk onderging vele transformaties, maar uiteindelijk vond het de ware roeping als boekhandel. Het middelpunt van de boekhandel is een stalen boekenkast, geplaatst in het hart van de kerk, als een opvallend contrast met het zandsteen van het gebouw.

In de voormalige kerkbanken kunnen bezoekers nu ontspannen terwijl ze door boeken bladeren, terwijl het voormalige priesterkoor nu dient als een gezellige plek om van een kopje koffie te genieten.

De functie van deze kerk is misschien veranderd, maar eigenlijk lijkt het nog steeds op die van eeuwen geleden. Het is nog steeds een ontmoetingsplek voor mensen met een dezelfde ambitie: het vinden van een goed boek. 

Top 10 Most Beautiful Shops

  1. Boekhandel Dominicanen, Maastricht
  2. Restaurant Sketch Mayfair, Londen
  3. Parfumerie Serge Lutens, Parijs
  4. Kunstinstallatie/winkel Prada Marfa, Texas
  5. Boekhandel El Ateneo Grand Splendid, Buenos Aires
  6. Dior, Seoul
  7. Café De La Paix, Parijs
  8. Restaurant Zambezi House, Victoira Falls, Zimbabwe
  9. Boekhandel Libreria, Venetië
  10. Boekhandel Livraria Lello, Porto