Verschil moet er zijn: België heeft de klaproos als Nationale Bloem, de Duitsers de korenbloem, Finland het lelietje-van-dalen en de Oostenrijkers uiteraard edelweiss – hier lees je meer over dit plantje. Het werd dus het madeliefje in Nederland.
Hoe komt het madeliefje aan deze eer?
Het radioprogramma Vroege Vogels initieerde De Nationale Bloem-verkiezing. In totaal brachten 53.000 mensen hun stem uit. Daaruit werd een top 40 samengesteld door een verkiezingscomité. Na een stemronde werd deze weer teruggebracht naar vijf bloemen: de paardenbloem, de pinksterbloem, de wilde kievietsbloem, het fluitenkruid en het madeliefje. En deze laatste werd dus als winnaar aangewezen.
Waarom vraag je je af?
Een madeliefje komt vaak voor in Nederland; het is één van de meest verspreide bloemen. Ze groeien bij voorkeur op plekken waar gemaaid wordt en veel gelopen, zoals gazons, gemaaide graslanden en weiden – ze wensen niet overwoekerd te worden door gras. Bijna het hele jaar door is het madeliefje te zien. Maar vanwege zijn overvloedige bloei, in vooral de maand mei, wordt het plantje ook wel meizoentje genoemd.
Hoe komt het madeliefje aan zijn naam?
Madeliefje is waarschijnlijk afkomstig van maagde-lief, omdat het bloempje vroeger in verband werd gebracht met de heilige maagd Maria. De Latijnse naam Bellis perennis betekent mooie, overblijvende schoonheid.
Niet zo van het lieflijke bloempje? Je kunt ze ook voeren aan konijnen, kippen, cavia’s, hamsters en paarden.