Negroni – de cocktail die je langzaam verleidt

De Negroni is het perfecte aperitief. Je moet deze bitterzoete cocktail alleen even leren drinken.

Cocktail aperitief Negroni gin

Zo tegen een uur of zes, als je smaakpapillen zich voorbereiden op het avondlijke diner, heb je behoefte aan een eetlustopwekkend aperitief. Je kunt daartoe een fles champagne ontkurken, maar je kunt ook terugvallen op de Negroni, als cocktail het perfecte aperitief.

Die Negroni zal jou waarschijnlijk niet meteen bij de eerste slok over de streep trekken. Daarvoor is de alcohol te sterk en de smaak te bitter. Maar bij de tweede slok proef je ook de zoete rode vermout op je tong en ruik je het aroma van de sinaasappelschil. Wat een combinatie! (Ander pluspuntje: de Negroni is supermakkelijk te maken.)

bij de tweede slok proef je de zoete rode vermout op je tong.
Wat een combinatie!

Over de herkomst van de Negroni bestaan twee verhalen. Het ene verhaal vertelt van de Florentijnse graaf Camillo Negroni die naar Amerika verhuisde en daar een bevriende Italiaanse barkeeper tipte om het sodawater in de Americano te vervangen door gin, en het citroenschijfje te vervangen door een sinaasappelschil. Ook bedacht de graaf om die cocktail in een kort, breed tumblerglas te serveren in plaats van in een highball. In dit verhaal is de Negroni dus feitelijk een vertakking van de Americano.

Een andere theorie verhaalt van de Corsicaanse generaal Pascal Olivier de Negroni de Cardi, een Franse cavalerie-officier die tijdens zijn dienst in het Senegalese Saint Louis een cocktail zou hebben uitgevonden: de Negroni.

Dit zijn de ingrediënten in jouw Negroni

  • 30 ml Campari
  • 30 ml gin
  • 30 ml rode vermout
  • IJsblokjes
  • Sinaasappelschil
Cocktail aperitief Negroni gin vermouth

Zo bereid je de Negroni

Vul je tumblerglas met de ijsblokjes. Giet daar de gin, rode vermout en de Campari overheen. Even kort roeren, garneren met een sinaasappelschil en klaar is Kees. We zeiden toch dat-ie makkelijk te bereiden is.

Extra: Nederlandse Negroni in de herfst

De Negroni oogt als een zomercocktail, maar je kunt hem ook herfstklaar maken. Dat doe je door de rode vermout te vervangen door Willem’s Wermoed The Forest. Dat klinkt Nederlands en dat is het ook. The Forest is de exclusievere, gekruidere lijn van Willem’s Wermoed Original, een Amsterdams initiatief. De vermout van Willem’s Wermoed smaakt als een winterwandeling door het dennenbos.