Fascinerende beelden van de New Yorkse metro in de 70’s

Fotograaf Willy Spiller legde het rauwe New Yorkse metroleven vast. Een uniek tijdsdocument dat nu te zien is in Amsterdam.

Entertainment
typhoon
Wat we kunnen leren van Typhoon
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder

De New Yorkse metro was in de jaren zeventig niet iets waar je voor je plezier of onbevangen instapte. De bijnaam was dan ook Hell on Wheels.

Jerome Avenue IRT Line, New York 1980, Unguided Tour 1977-1985

Verslavend

In mei 1977 ging de 30-jarige Zwitserse fotograaf Willy Spiller, pas aangekomen in New York City, met een jetlag en na een slechte nacht in het beruchte Chelsea Hotel, de trappen af van de metrohalte. Wat hij zag was angstaanjagend. En opwindend. En eerlijk gezegd, verslavend.

Ghettoblaster Man Waiting, 72nd St. Station West Side IRT Line, Subway New York, Unguided Tour Hell on Wheels, NY, 1977-1985,

Spiller begreep dat er niets méér New York was dan de metro’s, waarbij elke wagon een microkosmos was van de stad zelf – een luidruchtige, drukke, kleurrijke smeltkroes. Een botsing van high en low culture.

Downtown Express 72nd St. Station, Women Waiting on Platform West Side IRT, Subway New York, Unguided Tour Hell on Wheels, Subway New York, NY, 1977-1985

Die week, en nog acht jaar lang, nam Willy Spiller zijn camera mee in de metro. Hij fotografeerde politieagenten en overvallers. Hij fotografeerde modebewuste mensen en behoeftigen, pendelaars en kinderen. Film was duur, dus koos hij zijn momenten zorgvuldig uit; toch verzamelde hij in de loop der jaren zo’n tweeduizend frames.

Rush Hour on Lexington IRT, Subway New York, Unguided Tour Hell on Wheels, NYC, 1977-1985

Tentoonstelling

Een aantal beelden zijn te zien in een tentoonstelling in de Bildhalle, Hazenstraat 15, 1016 SM Amsterdam. De tentoonstelling loopt tot en met 22 juli 2023. De opening op 2 juni valt samen met de opening van Amsterdam Art Week. Meer info daarover vind je hier.

Conductor Between Subway Cars, Subway New York, Unguided Tour Hell on Wheels, NYC, 1977-1985

Ook is een selectie van deze beelden, 65 stuks, gebundeld in het boek Pictures of a Local Reporter and Subway New York: People in the Underground.

Openingsbeeld: A Train to Brighton Beach, Subway New York, NY, 1977-1985,
Copyright alle beelden: Willy Spiller

Entertainment
typhoon
Wat we kunnen leren van Typhoon
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder