Hef het glas, het is Old Fashioned Week

Deze week is het Woodford Reserve Old Fashioned Week. Een extra reden om de nestor onder de cocktails weer eens te proeven.

Deze week is het Woodford Reserve Old Fashioned Week – een extra reden om een Old Fashioned te bestellen. Bij de beste bars van Nederland (kies hier de bar bij jou in de buurt) kun je deze week de nestor van de cocktails proeven in klassieke vorm of met een originele twist.

De Old Fashioned is een van de oudste cocktails in de geschiedenis. Naar verluidt werd een eerste proeve al in 1806 bedacht, en in 1862 werd het opgenomen in het allereerste cocktailboek, The Bartender’s Guide van cocktaillegende Jerry Thomas. 

Jerry Thomas gaf zijn drankje met bourbon, suiker en bitters de naam Whiskey Cocktail mee. Hoe de cocktail vervolgens aan de naam Old Fashioned is gekomen, is niet helemaal duidelijk. Volgens sommigen is de naam afgeleid van het glas waarin het werd geserveerd, volgens anderen is Old Fashioned simpelweg een andere benaming voor een traditionele cocktail.

Ook over het precieze recept wordt nog altijd gediscussieerd. Suiker of suikersiroop? Mixen in het glas of in een stirring glass? Rye of bourbon? Het meest voorkomende recept is niettemin al jaren hetzelfde: Woodford Reserve Bourbon, suikersiroop en een scheutje bitters.

Tijdens Old Fashioned Week kan iedereen de Old Fashioned (her)ontdekken. Woodford Reserve Bourbon viert samen met de beste bars van Nederland in steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag naast het originele receptuur creatieve variaties op de klassieker. 

Onder meer in Pulitzer’s Bar, The Flying Dutchmen Cocktails, Botanero, Dorian, Door 74, Lotti’s, Barbue, Fitz’s Bar, Axis Hilton en Sins of Sal steken de Old Fashioned in het nieuw. Het is bijna zonde om niet even te proeven hoe de beste cocktailshakers van Nederland (en een enkele uit het buitenland) met kleine aanpassingen een geheel eigen Old Fashioned creëren. 

De agenda

Wie liever drinkt dan stirred, kan aanstaande woensdag terecht bij The Flying Dutchmen Cocktails aan Singel 460 in Amsterdam. Op 15 november wordt deze bar overgenomen door de cocktailhelden van Swift Londen. 

Een dag later, op 16 november, kleurt de Amsterdamse speakeasy Door 47 (Reguliersdwarsstraat 74) rood met een bar take-over van het Franse Little Red Door. Deze Parijse cocktailbar staat op nummer zes in de prestigieuze lijst van 50 Beste Bars ter Wereld.

En wie de Old Fashioned Week in stijl wil afsluiten, haast zich op zondag 20 november naar Sins of Sal in Amsterdam. De internationaal geroemde bar Kink uit Berlijn sluit daar, in de Westerstraat 86, de week feestelijk af.

Old Fashioned voor thuis

Als je tijdens de Old Fashioned Week thuis een zomerse Old Fashioned wil drinken (om de kou en wind een beetje weg te spoelen), is dit het ideale recept. Het is bedacht door Nick Vrielink van Fitz’s Bar. De basis is Woodford Reserve bourbon. Met de zoete smaak van rijpe perziken en de kruidigheid van verse basilicum.

Ingrediënten

  • 50ml Woodford Reserve Bourbon
  • 10ml Crème de Pêche geïnfuseerd met basilicum*
  • 10ml Monin Honingsiroop
  • 2 scheutjes Angostura sinaasappelbitters
  • Basilicumblaadje

Bereiding

  • Vul een laag glas met ijsblokjes.
  • Schenk alle ingrediënten in het glas. Roer kort door. 
  • Garneer met een basilicumblaadje.

*Schenk 200ml Crème de Pêche in een afsluitbare bak of pot. Stop daar 8-10 blaadjes basilicum bij en laat dat 12 – 24 uur staan.