Waarom de olifantsboom jouw vriend is

De niet eens zo heel imponerende olifantsboom levert een olie op waar jouw lijf, leden en haar van opknappen. En nee, dat kost niet de hoofdprijs.

De olifantsboom of marula is – ondanks de naam – een middelgrote boom. Hij komt hoofdzakelijk voor in de vorstvrije regionen van Afrika en op het eiland Madagaskar. De vruchten worden gebruikt in een aantal likeuren waaronder Amarula en er wordt gin van gemaakt.

Als de vruchten gaan rotten komt er alcohol vrij, waardoor dieren die ervan eten, dronken worden en zich als zodanig gaan gedragen. Maar uit de zaden en uit de schillen van de vrucht wordt ook een olie gewonnen: marula-olie.

Marula is een olie die wordt geperst uit de pitten van de vruchten van de marula-boom. Er zijn twee soorten marula-olieën: één die gewonnen wordt uit de zaden van de vrucht en een olie die gewonnen wordt uit de harde schil van de vrucht.

Marula wordt traditioneel gebruikt voor parfums en cosmetica, maar ook in medicijnen. Zelfs als bakolie. De olie heeft een heldere, lichtgele kleur en een nootachtig aroma.

Markt

In Zuid-Afrika en Mozambique wordt de olie als vochtvasthoudende bodylotion door vrouwen gebruikt. In het verleden gebruikten Namibische vrouwen marula-olie in plaats van water om zichzelf te wassen.

Afrika is een snel groeiende speler op de internationale cosmeticamarkt, zowel als producent maar ook als leverancier van ingrediënten. Marula is er daar dus één van.

Africa Organics verwerkt het in een aantal producten. Eén van de bijzondere kenmerken van dit merk is dat de ingrediënten die gebruikt worden, gecontroleerd in het wild worden geoogst. Daardoor bevatten deze een hogere concentratie aan werkstoffen. Tenminste, zo claimt Africa Organics.

Lichaam  

De Marula Shower Gel van Afrika Organics is een milde puur natuur douchegel (€12, 210 ml) met een prettig wake-up effect dankzij de essentiële olie van pepermunt, maar het bevat ook verzachtende aloë vera extracten en marula-olie dat de huid mild reinigt en verzorgt. Meer douchetips lees je hier.

Gezicht

Van het eveneens Afrikaanse Dr Jackson’s komt de 03 Everyday Oil. Een multi-inzetbaar baasje: van het hydrateren van gezicht en lichaam, tot het verzorgen van de huid na het scheren – met deze olie kan het allemaal.

No.3 Everyday Oil (€43, 25 ml) is dan ook en voedende mix van 100 procent natuurlijke oliën voor het gezicht en lichaam waaronder Marulazaadolie.

Haar

Ook je haar knapt op van het goedje. Marula Shampoo van Africa Organics is geschikt voor normaal tot vet haar. De shampoo (€13, 210 ml) heeft een lichte textuur en is gebaseerd op de olie uit de zaden van de marulavrucht. Er zit ook een andere Afrikaanse klassieker in, namelijk rooibosextract. Er is ook een bijpassende conditioner die lekker naar kokos ruikt.

Opgelet: Deze conditioner (€13, 200 ml) laat zich niet zo gemakkelijk door het haar verdelen als standaard conditioners, maar het resultaat zal je verbazen.