’s Werelds eerste onderwaterstad komt over 8 jaar

Terwijl een groot deel van de wereldbevolking raar opkijkt van het feit dat Nederlanders onder de zeespiegel leven, doet het architectenbureau Shimizu er nog een schepje bovenop.

Als het aan de Japanners ligt, leeft een deel van de mensheid over een aantal jaar namelijk onder water. Het Japanse architectenbureau haalde al eerder het nieuws met hun vreemde ideeën. Hierbij kun je denken aan een piramidestad of het rigoureuze plan voor een ring van zonnecellen rond de maan. Nu komen ze met een heuse onderwaterstad.

De Ocean Spiral, zoals deze onderwaterconstructie ook wel wordt genoemd, ligt voor een deel boven het zeeoppervlak. De Ocean Spiral bestaat onder meer uit een stad in een glazen koepel met een doorsnede van 500 meter, waar maar liefst 5.000 mensen kunnen wonen. Daarnaast zal de koepel ook plaats bieden aan commerciële huisvesting. Lees: onderwater winkelen.

Klein detail: bij extreme weersomstandigheden kan de gehele stad onderwater zakken, inclusief de top die normaal boven het wateropvlak uitsteekt. Dit kan door middel van een 15 kilometer lang, spiraalvormig pad onder de glazen koepel, die bevestigd is aan een steunpunt in de bodem van de zee.

Hoe de stad van energie wordt voorzien? De Ocean Spiral heeft een eigen ‘fabriek’ waarmee de stad zelf milieuvriendelijke energie uit de zee haalt. Daarnaast zullen generatoren, die op verschillende plekken naast de stad worden geplaatst, energie genereren uit de temperatuurverschillen in het zeewater.

De onderwaterstad zal naar verwachting ruim 20 miljard euro gaan kosten. Een kleine 4 miljoen euro per inwoner dus. Shimizu denkt dat het project in 2030 al af kan zijn… Al moeten ze dan wel overuren gaan maken, aangezien ze nog moeten beginnen aan hun piramidestad en hun ring rond de maan.

Beeld: Shimizi/Shimz