Zo maak je een einde aan zweet door stress  

Hoe komt het dat je soms tóch naar zweet ruikt ondanks dat je een deodorant gebruikt?

Dat je zweet met deze temperaturen of als je een sprintje hebt getrokken om de trein te halen, is logisch. Maar wat als je zomaar ineens jezelf ruikt zonder dat je je hebt ingespannen? Of zelfs als je uit de douch stapt?

Soms wordt zweet veroorzaakt door iets anders dan warmte en inspanning. Want hoe zit het met die keren dat je ‘zomaar’ ineens naar zweet ruikt uiteraard altijd op momenten dat het echt totaal niet uitkomt? Dat zweet is heel anders dan je normale zweet. Het heeft heel andere triggers, zelfs heel andere zweetklieren en het ruikt ook heel anders: scherper en sterker…

Hormonen

Hormonen zijn de veroorzaker van deze even onverklaarbare als penetrante zweetgeur. En niets lijkt daar tegen te werken. Gewone deo’s en zelfs antitranspiranten zijn namelijk gemaakt voor normaal zweet. Ze bestaan uit een combinatie van parfum en aluminium. Aluminium om je zweetklieren te blokkeren en parfum om de zweetgeur die soms toch doorbreekt te maskeren. Samen zijn de niet bestand tegen de vetzuren in hormoonzweet.

Klieren

Je zweet wordt normaal geproduceerd door je eccriene zweetklieren. Dat zweet helpt je lichaam te koelen en afvalstoffen te lozen, helemaal fijn dus. Het wordt geproduceerd als je het warm hebt of als je je hebt ingespannen. Dit zweet is waterig dun en geurloos totdat het in contact komt met de bacteriën op je huid. En dan is de zweetgeur meestal nog best te overzien, en weg te werken.

Daarnaast heb je nog andere zweetklieren, namelijk de apocriene zweetklieren. En die worden aangestuurd door je hormonen, Wat de functie daarvan is, is helemaal niet zo duidelijk als bij je ‘normale’ zweet. Waarschijnlijk is dit zweet een manier om te communiceren in de oertijd.

Dit apocriene klier-zweet is lang niet zo geurloos als je gewone zweet. Het is namelijk een stuk dikker en bevat veel meer vetzuren. De bacteriën op je huid zijn gek op die vetzuren en gaan nog veel meer stinken!

Deze apocriene zweetklieren bevinden zich op plaatsen waar we van nature meer haargroei hebben (je oksels en je liezen) en die haartjes zorgen ervoor dat de geur nog langer blijft hangen. Deze zweetklieren reageren op hormonen, emoties en stress. En de zweetgeur die zij veroorzaken levert alleen maar meer gevoelens van onzekerheid en stress op, waardoor het alleen maar erger wordt.

Stress

Je apocriene zweetklieren worden aangestuurd door de hormonen cortisol en adrenaline. Wanneer je lichaam stress ervaart, zorgen de adrenaline en cortisol ervoor dat de apocriene zweetklieren een seintje krijgen om dat vervelende zweet te produceren. En die apocriene zweetklieren zijn dus de veroorzaker van die heftige zweetgeur als we ineens in de stress schieten. Je zweetklieren worden geactiveerd bij verrassing, angst en boosheid. En bij stress.

Puberzweet

Het begint allemaal bij de start van de puberteit. Dat is het moment dat de hormonen beginnen te razen en de apocriene zweetklieren beginnen te werken. In je kindertijd ruikt je zweet amper, maar dat verandert dus helemaal tijdens de puberteit. Het vervelende is dat deze apocriene zweetklieren reageren op emoties. Dus juist als je merkt dat je stinkt, krijg je stress en verergert het alleen maar.

Wat kun je doen aan die zweetgeur?

Als je die irritante zweetgeur opmerkt, denk je misschien als eerste aan het extra spuiten van je deodorant. En ja, dat helpt een beetje.

Maar nagenoeg alle deodoranten en antitranspirants zijn ontwikkeld om gewoon zweet tegen te gaan. Ze bevatten meestal een combinatie van aluminium en parfum. Aluminium blokkeert je zweetklieren waardoor het zweet je huid niet meer kan bereiken. En parfum maskeert eventuele geurtjes die er toch nog doorheen komen. Bij deze sterren was de deodorant op een gegeven moment ook uitgewerkt.

Zink!

Zinkoxide is hét wapen tegen hormoonzweet. Zink is een mineraal dat we nodig hebben in ons lichaam. Heb je een tekort aan zink, dan kan dat zelfs een lichaamsgeur veroorzaken doordat het systeem dat afvalstoffen afvoert in ons lichaam verstoord wordt. Zink is echt onmisbaar voor een gezond lijf. Het zit dan ook in bijna alle multivitaminen.

Op je huid blijkt zink een geweldige beschermer te zijn tegen zweetgeur. En dan ook nog speciaal voor zweet dat geproduceerd wordt door de apocriene zweetklieren. En wat zink dubbel zo sterk maakt als wapen in de strijd tegen zweetgeurtjes, is dat het tegelijkertijd antibacterieel is.

Zink & zuiveringszout

Zinkoxide is goed te combineren met zuiveringszout. Zuiveringszout (oftewel natriumbicarbonaat) is nog zo’n natuurlijk wapen tegen zweet. Je vindt beide bestanddelen onder meer in de deo’s van Loveli (€8). Ze zijn op basis van kokosolie, zuiveringszout en zinkoxide.