Zweet – zo ga je de ‘lucht’ te lijf 

Fris willen ruiken is van alle tijden. De Romeinen smeerden hun oksels al in, lang voordat deodorant krap anderhalve eeuw geleden op de markt kwam.

Aan zweten ontkomt niemand. Zelf David Bowie had wel eens klotsende oksels, zie beeld hieronder. De schappen staan dan ook vol met producten die transpireren tegengaan, zweetgeur verdoezelen of een combinatie van beide beloven. Die vervelende geur waar we vanaf willen, wordt veroorzaakt door zure afvalstoffen en de bacteriën die zich daarin thuis voelen.

Verzuring is iets van elke dag en voor iedereen. Van vervuiling tot stress en van ongezond eten tot overmatig bewegen – bijna alles wat we doen zorgt voor de afzetting van zure afvalstoffen in ons lichaam. Op zich geen probleem, we kunnen deze zuren in principe zelf afbreken en uitscheiden, onder andere door te transpireren. Een basische deo kan de verzuring van de huid en de groei van geur-veroorzakende bacteriën tegengegaan, vindt Alka, fabrikant de Alka-deostick. Deze deo bindt kwalijke vetzuren en zet ze om in geurloze zouten, zodat geuren direct en langdurig worden geneutraliseerd.

Fris en vegan                                

De Alka Deo-stick bevat uitsluitend natuurlijke en plantaardige ingrediënten en is vrij van aluminium, parabenen en kleurstoffen. Hij is verkrijgbaar bij de vakdrogist, gezondheidswinkel, reformwinkel en online voor €17 (75ml).

Tip: De omgevingstemperatuur kan invloed hebben op de smeerbaarheid, hou daarom de stick eerst even tien seconden tegen de oksel en smeer dan uit.

Meer adviezen om je oksels fris te houden vind je hier.

Over ontzuren

Alka is specialist in ontzuren. Het uitgangspunt: Het menselijk lichaam bestaat bij geboorte voor dertig procent uit onder meer zoals vaste zaken als mineralen en sporenelementen en voor maar liefst zeventig procent uit water.

Maar al snel slaat de verzuring toe. Het lichaam van een vijftienjarige bestaat nog voor 60 procent uit water, zure afvalstoffen hebben dan al 7,5 procent ingenomen. Dat verzuren gaat door: rond de veertig staat de teller op vijftig procent zure afvalstoffen.

Mensen gaan daardoor niet alleen steeds zuurder ruiken, de cellen worden ook steeds minder actief en dat leidt onder meer tot vermoeidheid, problemen met de huid en stijfheid van spieren en gewrichten. Tijd om te ontzuren, want hoe minder zuur, hoe beter het lichaam functioneert, volgens Alka.

Het goede nieuws is dat je er wat aan kunt doen. Er zijn ontzurende producten te koop zoals deze deo stick. En je kunt je dieet aanpassen. Meer tips vind je hier. De Stichting Zuur-Base Kennis heeft als doel het herstellen van een gezond zuur-base evenwicht in het lichaam. Dat doet de stichting door het delen van kennis en informatie over lichaamsverzuring en ontzuren.