Hét horloge van de 80’s is terug

Piaget brengt de Polo terug in vol retroglam ornaat.

Jubilea zijn voor horlogemakers altijd welkom. Het geeft merken de kans om in hun archieven te duiken voor een heruitgave of herinterpretatie. Vooral die laatste bewoording is altijd populair. Maar als het goed wordt gedaan, waarom niet?

Want zo nu en dan popt een legende op. Zoals deze moderne release van de originele Piaget Polo uit 1979. Het is aardig wat goud anno nu, maar na 45 jaar aan variaties keert Piaget met nostalgie terug naar de oorsprong. Eenvoudig, doch indrukwekkend.

Yves Piaget – uit de vierde generatie van de gelijknamige familie – combineerde in één horloge het elegante én praktische, zelfs tijdens het sporten. Een logisch vervolg na de populariteit van het stalen sporthorloge in de jaren zeventig.

Lees ook: Voorbij de Hype - Preowned Horloges

De Vacheron Constantin 222, compleet in goud deed ook mee aan de trend, net zoals gouden versies van de populaire sportmodellen van een decennium ervoor. Brad Pitt omarmde overigens een herinterpretatie van de Vacheron Constantin 222, hij werd er vorig jaar meerdere malen mee gespot tijdens F1-races en Grand Slams. En Jeremy Allen White (van de hitserie The Bear) droeg tijdens recente prijsuitreikingen de nieuwe Bulgari Bulgari.

Terug naar de meest blitse van allemaal. Vooral in de VS omarmden ze het originele Polo-horloge. Van Wall Street tot aan de Hamptons en van Malibu tot aan Beverly Hills. De 125 gram aan massief goud omschreef Yves Piaget dan ook niet als polshorloge, maar als ‘armbandhorloge’. Eén van de klanten die ‘m droeg tijdens zijn vakantie op Palm Beach: Andy Warhol.

De marketing omschreef de Piaget destijds als het ‘duurste horloge ter wereld’. Dit werkte bovengemiddeld goed in het ‘greed is good’-tijdperk. Naast Warhol werd ‘ie gedragen door onder meer Roger Moore en Miles Davis, met Elizabeth Taylor die voor de kleinere versie ging.

Het nieuwe Polo-horloge wordt gelanceerd ter ere van het 150-jarig horlogejubileum van Piaget en de 45 jaar sinds de Polo werd geïntroduceerd. De gloednieuwe Polo 79 vergroot de kastmaat naar een bescheiden, maar zeer draagbare 38mm. De kast, wijzerplaat én geïntegreerde band zijn gemaakt van geborsteld 18-karaats geelgoud en hebben allemaal een doorlopend horizontaal lijnenpatroon, een gadroon genaamd, met een gepolijste afwerking. Het kan haast niet meer goud bevatten, maar ondanks de aanwezige look is de wijzerplaat zelf juist eenvoudig. Slechts twee wijzers, het Piaget-logo en indexen langs de rand vind je op de plaat.

De originele Polo, geproduceerd in de jaren 70 en 80, werd aangedreven door een in die tijd populair quartzuurwerk. De nieuwe editie kan profiteren van Piagets horlogemakers en hun ultradunne kaliber 1200P1 met microrotor. Het uurwerk, met een gangreserve van 44 uur en waterbestendigheid van 50 meter, is zichtbaar via de transparante achterzijde.

Hoewel de Piaget Polo 79 niet meer op de markt wordt gezet als ‘het duurste horloge ter wereld’, hij komt niet eens in de buurt, goedkoop is ‘ie allerminst. De Piaget Polo 79 is vanaf september 2024 verkrijgbaar en gaat €81.500 kosten.