Zo ban je plastic uit je badkamer (en je lijf)

Ook in de tubes en potjes in jouw toilettas zitten minuscule stukjes plastic. Wil je liever niet. Deze app biedt uitkomst.

In heel veel verzorgingsproducten, zoals gezichtscrème, zitten minuscule stukjes plastic. Met het blote oog zijn ze niet waarneembaar, dus het gaat om stukjes die wel even wat kleiner zijn dan op de afbeelding hierboven…

Deze microplastics, komen via ons doucheputje in het rioolstelsel terecht. Ze zijn zo klein dat ze door de filters van waterzuiveringsinstallaties heen glippen en in rivieren en oceanen terechtkomen, waar ze onderdeel worden van de plasticsoep. Zeedieren krijgen deze microplastics binnen en via de voedselketen belanden ze via dat stukje zalm op je bord ook in jouw lijf.

Beat the Micro plastics claimt dat 9 van de 10 persoonlijke verzorgingsproducten schadelijke microplastics bevatten. De organisatie spoort producenten aan om (micro)plastics uit hun producten te halen en vraagt consumenten om geen producten met microplastics meer te gebruiken, zodat ze niet in het milieu en onze eigen leefomgeving terechtkomen.

Om na te gaan of een product microplastics bevat is een app ontwikkeld. Hiermee kun je de ingrediënten op verpakkingen scannen om te zien of jouw product microplastics bevat. 

Met behulp van machine learning-software kan de app meer dan 500 verschillende microplastics lezen en detecteren. Je ziet meteen of het gescande product microplastics bevat en, zo ja, welke.

De app download je hier:

https://www.beatthemicrobead.org/download-btmb-app/

Kanttekeningen

De Nederlandse Cosmetica Vereniging, de NCV, plaatst enkele kanttekeningen bij de app.

“Er zijn ingrediënten in cosmetica die dezelfde naam op de ingrediëntenlijst kunnen hebben, maar verschillende fysische eigenschappen hebben. Een ingrediënt kan daarom de ene keer wel en de andere keer geen risico vormen om bij te dragen aan het afval in zee. Een ijsklontje heeft bijvoorbeeld ook andere eigenschappen, dan water in een glas, maar het is dezelfde chemische stof. Veel mensen maken de zeer begrijpelijke fout te denken dat ingrediënten die kunnen voorkomen als plastic, automatisch altijd in plasticvorm in producten voorkomen. Dit is echter niet het geval.”

Bij alle cosmeticaproducten worden de ingrediënten op het etiket aangegeven met hun INCI-naam – dit is de internationaal overeengekomen naam van een cosmetisch ingrediënt.

“Op basis van alleen de INCI-naam kan echter niet bepaald worden of een product plastic bevat. Een voorbeeld hiervan is polyethylene, dit is een ingrediënt dat wordt gebruikt in cosmetica en dat in plasticvorm, maar ook in een niet-plasticvorm kan voorkomen. Daarnaast betekent ook de toevoeging van het woord ‘poly’ voorafgaand aan een ingrediënt niet automatisch dat deze ingrediënten plastics zijn.”

Te kort door de bocht

“De app doet de aanname dat alle polymeren microplastics zijn en dat is te kort door de bocht. Daardoor brengt de app cosmetische producten onnodig in diskrediet, want uitsluitend de aanwezigheid van een synthetisch polymeer, betekent niet meteen de aanwezigheid van microplastics in het product,” zo verklaart de organisatie.

Het advies van de NCV: Kijk op de website van de maker van het product.

Goed om te weten: Op Europees niveau wordt gewerkt aan een manier om de communicatie over de aanwezigheid van microplastics duidelijker te maken via het etiket op cosmetische producten. Tot die tijd biedt de app (enige) duidelijkheid.