Hoera, het is de Dag van de Prostaat

Trek er een flesje bij open. En hou je prostaat ondertussen gezond met deze 7 tips.

champagne

Elk jaar wordt op 15 september extra aandacht gevraagd voor prostaatgezondheid op de Dag van de Prostaat. Hoewel de prostaat een klier is niet groter dan een walnoot, speelt het een cruciale rol in je voortplantings- en urinaire functies.

Het handhaven van een gezonde prostaat is belangrijk voor de algehele gezondheid. Hier zijn enkele tips om je prostaat gezond te houden:

walnoot

1/ Gezond dieet

  1. Eet veel groenten en fruit, vooral tomaten en broccoli, en drink groene thee. Deze voedingsmiddelen bevatten antioxidanten die gunstig kunnen zijn voor de prostaat. 
  2. Kies voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren, zoals vette vis (zalm, tonijn, makreel) en noten, omdat deze ontstekingsremmende eigenschappen kunnen hebben.
  3. Beperk verzadigde vetten, zoals die in rood vlees en volle zuivelproducten. Overmatig gebruik houdt verband met een verhoogd risico op prostaatkanker.

2/ Beweeg

Regelmatige lichaamsbeweging kan de algehele gezondheid van het lichaam bevorderen en kan specifiek helpen bij het behouden van een gezonde prostaat. Het doel: 2,5 uur matige intensiteit of vijf kwartier intensieve lichaamsbeweging per week.

3/ Hou je gewicht in de gaten

Overgewicht en obesitas kunnen het risico op prostaatkanker vergroten. Het behouden van een gezond gewicht door middel van dieet en lichaamsbeweging kan gunstig zijn voor de prostaat.

4/ Drink met mate

Overmatig alcoholgebruik kan gezondheidsproblemen in de prostaat veroorzaken

5/ Stop met roken

Roken is in verband gebracht met een verhoogd risico op prostaatkanker. Ben jij een roker? Beter om er een einde aan te maken (aan het roken).

6/ Regelmatige controle

Mannen vanaf vijftig jaar wordt aangeraden om regelmatig medische controles te ondergaan, waaronder prostaatonderzoek en PSA (prostaatspecifiek antigeen) testen. Dit kan helpen bij het opsporen van prostaatproblemen in een vroeg stadium, inclusief prostaatkanker.

Als je symptomen ervaart zoals problemen met urineren, pijn in het bekkengebied of andere prostaatgerelateerde problemen, raadpleeg dan een arts.

7/ Ejaculeer 

Pardon? Jazeker, een goeie manier om deze klier gezond te houden is door regelmatig te ejaculeren. Het stimuleren van de klier helpt met de doorbloeding van het prostaatgebied. Daarbij is het stimuleren van je prostaat ook een manier om vochtblokkades te verlichten.