Dit zijn de 16 regels voor je smoking

Dutch Dandies smoking
Stijlpastoor
Angelina Jolie on Set of "Life or Something Like It"
Vlek in je kleding? Zo krijg je het eruit
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg

Wat wij een smoking noemen, noemen ze in Engeland dinner jacket of dinner suit. In Amerika gebruiken ze voor smoking de term tuxedo (tux) Die term ontstond toen een Amerikaanse miljonair, ene James Brown Potter, het dinner jacket van prins Edward na een bezoek aan Londen kopieerde en introduceerde bij de leden van Tuxedo Park, een zojuist opgerichte privéclub voor rijke New Yorkers.

Prins Edward VII, de oudste zoon van de Britse koningin Victoria, wordt gezien als de bedenker van de smoking/dinner suit/tuxedo. Hij liet het halverwege de negentiende eeuw maken door zijn vaste kleermaker Henry Poole (nog altijd gevestigd op Savile Row).

Smokin’ rules

1// Black tie staat voor bow tie, ofwel vlinderdas.

2// Een wit overhemd met textuur doet je smoking goed, een piqué (marcella- of vogeloog-patroon) overhemd doet wonderen. 

3// Officieel hoort er een blinde sluiting op een smokinghemd, maar ik ben zelf gecharmeerd van zwarte dress studs – overhemdknoopjes die je, net als manchetknopen, los aanbrengt. 

4// De beste, zo niet enige smokingboord is een turndown collar, dus gewoon met het boordje naar beneden.

5// Een voorgestrikte vlinderdas, daar doen we niet aan, zeker niet in het geval van een smoking. Kwestie van een paar keer oefenen en je hebt het onder de knie. Het is niet ingewikkelder dan het strikken van je schoenveter.

6// Over vlinderdassen gesproken: kies er eentje die in grootte is afgestemd op je revers: een smal pinkelhoutje past niet bij een brede revers, en omgekeerd.

7// De cummerbund werd ooit door Britse officieren in India (waar het kamarband heette) bedacht als koeler alternatief voor het waistcoast, zonder dat het zijn oorspronkelijke functie verloor: het uit het zicht onttrekken van de broekband. Voor mij hoeft het niet, maar wil je per se een cummerbund dragen; de cummerbund die de maag plat duwt, is de beste. 

8// De cummerbund is zwart van kleur. In kringen van illusionisten en overijverige ooms op bruiloften tref je soms een vrolijk gekleurde variant. Dringend verzoek van mijn kant om het in die kringen te laten.

9// De plooien van je cummerbund zijn van boven open. Daar kun je je toegangskaartje voor de opera in bewaren.

10// Een smokingjasje heeft alleen zakken aan de binnenkant. Er is geen borstzak, dus er is ook geen pochet (zelfs niet een Engels Bond-streepje – meneer hierboven op de foto doet het dus niet helemaal goed). 

11// Je jasje heeft één knoop. Het enige alternatief: double-breasted.

12// De revers is er om je silhouet te verscherpen en je schouders breder te laten lijken. Ben je van jezelf al breed, dan heb je minder brede revers nodig – een slanke shawl collar helpt je dan optisch af te slanken.

Tip: Is je smokingjasje doublebreasted? Draag dan geen cummerbund of gilet. Het dubbele voorpand van je jasje biedt al voldoende extra stof om de broekband te camoufleren.

13// Je broek heeft een satijnen of zijden bies langs de naad, galon genaamd. Het is een referentie aan het militaire uniform. Het satijn van de galon vind je terug op de revers van het jasje en de paspelzak, de ingenaaide zak met het sjieke randje.

14// Het manchet steekt anderhalve centimeter onder je jasje uit (speling tot maximaal twee centimeter).

15// Kousen tot over je kuiten. Het materiaal: zijde of fijn geribbeld katoen.

16// Laat de witte, zijden sjaal aan de spreekstalmeester van circus Renz.

Extra! Een smoking wordt gedragen zonder horloge. De gedachte daarachter: gezelligheid kent geen tijd.

Stijlpastoor
Angelina Jolie on Set of "Life or Something Like It"
Vlek in je kleding? Zo krijg je het eruit
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg