9 kerstcadeaus waar je als man écht wat aan hebt

Het blijft moeilijk om een goed kerstcadeau te kopen. Daarom helpen we je op weg.

Rega planar platenspeler

Een goed cadeau moet voldoen aan een aantal criteria. Het moet verrassend zijn; de verrassing is deel van de pret. Het is ook hét bewijs dat de gever goed heeft nagedacht over het cadeau, want de ontvanger zag het niet aankomen.

Het cadeau moet functioneel zijn. Dat kan ook in esthetische zin (kunst aan de muur, ring om de vinger…), maar je moet er echt wat aan hebben. Een cadeau kan heel origineel zijn, maar als de ontvanger er niets mee kan, verdwijnt het cadeau rap richting zolder/schuur/kringloopwinkel.

Tot slot moet het cadeau instant-bevrediging opleveren. Een voucher voor een wellness-weekend klinkt veelbelovend, maar het is uitgestelde pret. Wie een cadeau ontvangt wil onmiddellijke voldoening.

1/ Retro plezier

Je kunt de jongen uit de jaren tachtig halen, maar de jaren tachtig niet uit de jongen. Deze klassieke spelcomputer sluit je met een HDMI-kabel aan de televisie. Vervolgens kun je naar hartelust Donkeykongen, Pacmannen en Supermarioën.

Nintendo Mini

Classic Mini van Nintendo €299

2/ Horloge

Voor wie de klassieke Moonwatch (het horloge waarmee de NASA-astronauten de ruimte veroverden) van Omega boven budget is, is er deze versie van Swatch. Dit is een perfect voorbeeld van een samenwerking tussen haute horlogerie en moderne quartz: de Moonswatch.

Begin dit jaar was het nog dringen om er een te bemachtigen, maar nu liggen ze gewoon. Een horloge als een Omega voor de prijs van een Swatch.

Moonswatch van Omega/Swatch €260 (Goedkoper alternatief? Deze Casio Vintage Edgy €38.)

3/ Retro plezier II

De meest iconische der analoge camera’s. En het blijft opmerkelijk: hoe geavanceerder de fototechniek op smartphones wordt, des te aantrekkelijk wordt de analoge charme van een Polaroids.

Polaroid

Polaroid Now i-Type Instant Camera €99

4/ Magic

Een zwevende lamp, als de bol waarmee Ti Ta Tovenaar (jonger dan 45, dan even googlen) zijn magie vandaan haalde.

Smart Galaxy Lamp van Ginkgo €179

5/ Retro plezier III

Hier wordt retro (Lego) vermenigvuldigd met retro (Star Wars). Heel erg een jongensdingetje natuurlijk (voor 9 jaar en ouder staat er op de doos).

Lego Milennium Falcon

Lego Millennium Falcon €127,49 (1351 onderdelen) €684,95 (7541 onderdelen). (Goedkoper alternatief? Legpuzzel Boba Fett van Ravensburger €20,93.)

Wist jij dat Lego ooit van hout was?

6/ Platenspeler

Deze Planar P1 van het Britse Rega is minimalistisch gedacht, zonder enige zichtbare knop (de aanzwengelknop zit linksonder). Superdesign, dus deze pick-up staat ook esthetisch verantwoord in het interieur. En dat geldt natuurlijk ook voor elpees; de hoezen zijn soms kunstwerken op zich.

Platenspeler Planar 1 Plus van Rega €499

7/ Keramiek

Omdat je koffiebonen kiest op basis van kwaliteit, en je koffiezetapparaat ook. Daarom zou je die koffie ’s ochtends ook uit een knappe beker moeten drinken.

Koffiekopjes van Studio Timmerman, Rotterdam €22 of Atelier Van Schaijck, Amsterdam €24,50

Geïnteresseerd in keramiek? Dan is dit hét doe-het-zelf-cadeau voor jou!

8/ Deken

De thermostaat kan op 18 graden blijven; deze puffy deken helpt je stijlvol door de winter en de gasrekening door. Gemaakt van 100% recycled materiaal, en met een ripstop bovenkant. Ook water- en vuilafstotend, dus ideaal voor bij een winterse barbecue.

Rumpl heeft naast dit blauw-oranje exemplaar nog een hele trits motieven – inderdaad, voor elk wat wils.

Puffy deken van Rumpl €119,99 (afmetingen: 190 x 132; gewicht: 952 g).

9/ Binnentuin

Dankzij de geïntegreerde LED-technologie heb je automatische zestien uur belichting per dag – in jouw keuken is het dan het hele jaar door zomer. Stekker in het stopcontact, reservoir met water vullen, en de Smart Herb Garden doet zelf het werk.

Deze mini-moestuin wordt standaard geleverd met drie vullingen basilicum (de vullingen bevatten zaadjes, aarde en voedingstoffen).

Smart Herb Garden 3 van Click & Grow €59,99