Rotterdam: Europa’s hottest design bestemming

Zo’n titel verdien je als stad niet zomaar.

De Amerikaanse reis-guru Traveller benoemt Rotterdam tot de hottest design bestemming in Europa. Een eervolle titel die de stad zéker verdient. Althans, dat beaam ik als Rotterdammer. Traveller prijst Rotterdam vanwege de verrassende eetmogelijkheden, de vernieuwende concept stores en de gedurfde architectuur. Hier lees je samengevat over de beste overnachtingen, eetgelegenheden, bars en to-do’s van designstad Rotterdam.

Overnachten doe je volgens Traveller in Hotel New York, waar je in de zomermaanden goed kunt vertoeven op het terras of het grasveld ervoor. In augustus zit je er hélemaal op de juiste plek, want dan is er iedere avond op het grote grasveld een buitenbioscoop. De film van de avond kan je vanuit de hotelkamers ook gewoon meekijken (zie de foto hieronder), maar de sfeer op het veld is waar het echt om draait. Verder raadt Traveller het Room Mate Bruno hotel en het Suite Hotel Pincoffs aan, niet ver verwijderd van Hotel New York op de Kop van Zuid.

In augustus wordt er iedere avond een film voor Hotel New York vertoont. Fotografie: Getty.

Wat betreft lekker eten ben je volgens Traveller in Rotterdam bij de juiste stad. Aangezien er een groot aanbod van hoge kwaliteit restaurants is, maar ook een paar noemenswaardige brasserien zijn. Voor een écht goed geupdatet lijst aan restaurants in Rotterdam kijk je hier. Daarbovenop benoemt Traveller Frans restaurant Bistro du Bac (en überhaupt het hele Deliplein vol restaurants), foodhal Fenix Food Factory, ontbijtcafé By Jarmusch, Michelinrestaurant Fitzgerald en Japans restaurant Yama als absolute toppers.

Lees ook: Onze favoriete restaurants in Rotterdam

Design-shoppen kan je volgens Traveller het beste in de buurt van de Goudsesingel en in en rondom de Markthal, beide in het centrum van Rotterdam. Maar neem vooral ook een kijkje bij de Zwaanhals in het noorden van Rotterdam, daar vind je toffe tweedehandszaken, mooie meubelwinkels en een aantal leuke cafés en bars (Containerbar, Proeflokaal Faas en Café Ollie) om de shopdag bij af te sluiten.

Weelde in Rotterdam-West. Fotografie: Weia Tan.

Over bars gesproken, Traveller bestempeld Vessel 11 als coolste bar in Rotterdam. Alhoewel ikzelf een hele rits aan goede tegenhangers weet op te noemen, is het niet te ontkennen dat je bij Vessel 11 een goede avond hebt. Vessel 11 is een oud schip dat is omgetoverd tot horecalocatie. Overdag zit je op het zonnige terras, waarna je ’s avonds in de kajuit bij verassende bands en dj’s kan dansen. Naast Vessel 11 zijn buitenplaats Weelde, stadscafé De Gele Kanarie of een kroeg aan de Witte de With besliste aanraders.

Lees ook: De beste cocktailbars in Rotterdam

Uiteraard wordt ook de architectuur in Rotterdam veelbesproken. Van de Euromast tot aan De Rotterdam en van de Oude Haven tot aan de kubuswoningen; het zijn stuk voor stuk redenen om Rotterdam tot hottest design destination te bestempelen. Om alle architectuur mee te krijgen, is het handig om een stadswandeling door Rotterdam te maken. De mooiste routes vind je via Wandel.

De Kubuswoningen in het centrum van Rotterdam. Fotografie: Getty.

Wat betreft kunst – wat is design immers zonder kunstzinnigheid – raadt Traveller de lezer aan om langs de Kunsthal te gaan of het museum Boijmans van Beuningen. Goede aanraders, alleen is het laatsgenoemde museum momenteel gesloten tot en met 2028. Daarvoor in de plaats kan je naar het onlangs geopende Boijmans van Beuningen Depot, dat tevens een architecturele aanrader is. Verder zijn het Fotomuseum, Kunstinstituut Melly en Het Nieuwe Instituut ook toffe cultuurplekken. Al met al: zat design om te bewonderen in Rotterdam.