Wat krijgen we nu? Een roze voetbalshirt?

En die zijn op het EK in Duitsland nog populair ook!

FRANKFURT, GERMANY - MARCH 26: (L-R) Toni Kroos of Germany, Maximilian Mittelstaedt of Germany, Memphis Depay of Holland during the International Friendly match between Germany v Holland at the Commerzbank Arena on March 26, 2024 in Frankfurt Germany (Photo by Roy Lazet/Soccrates/Getty Images)

Doelman Edwin Zoetebier was twee periodes in dienst van Feyenoord. In eerste instantie was hij de tweede keeper achter de Pool Jerzy Dudek. Maar in zijn tweede periode was hij de betrouwbare sluitpost van het elftal dat zelfs de UEFA-Cup wist te winnen.

In de zomer van 2002 trad Zoetebier bij de eerste training van het nieuwe seizoen aan in een nieuw shirt. Zoals elk jaar werden de nieuwe shirts gepresenteerd aan Het Legioen, zodat die de portemonnee konden trekken om het aan te schaffen.

roze uitshirt feyenoord

Voor de doelman was ook een nieuw shirt bedacht, een mooi shirt waarop de sponsornaam goed leesbaar was (Stad Rotterdam Verzekeringen). Het shirt had alleen één probleem: het was roze. En in het zuiden van Europa was dat geen enkel probleem, met name in Italië (Juventus) en Spanje (Real Madrid), maar wél in Rotterdam. (De nieuwe club van Lionel Messi, Inter Miami, speelt ook in het roze, een kleur die de stad van de flamingo’s en de art deco-gevels symboliseert.)

Na die eerste training in 2002 was een deel van de Feyenoord-supporters woedend. Honderden mensen lieten per telefoon en per e-mail weten de kleur van het keepersshirt niet op prijs te stellen. De site Lunatic News schreef: “Hoe hard komt dan de klap aan als je vervolgens de doelman van deze Rotterdamse ploeg het veld ziet betreden in een zachtroze keepersshirt.”

Edwin Zoetebier zelf vond het best een mooi shirt, maar de clubleiding sommeerde kledingsponsor Kappa om het roze shirt terug te nemen. De associatie met homoseksualiteit was blijkbaar een brug te ver. Kappa leverde Zoetebier vervolgens een lichtblauw shirt.  

Heerlijk iconische voetbalshirts uit de jaren 90 vind je hier en hier.

Ergens in 2010 verwezen NAC-supporters de optie voor een roze shirt naar de prullenmand. Anderhalf jaar geleden weigerden Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü en Excelsior-aanvoerder Redouan El Yaakoubi om de regenboogband te dragen. Wat dat betreft zijn we inmiddels ruim twintig jaar verder, maar in het voetbal is de homofobie nooit ver weg.

Maar wat krijgen we nu? Vanavond speelt Duitsland op het Europees Kampioenschap hun tweede wedstrijd. Hongarije is om 18:00 uur de tegenstander, nadat afgelopen vrijdag Schotland vrij makkelijk werd verslagen met 5-1.

Memphis + zweetband = de messias.

Duitsland draagt vanavond voor de eerste keer op het Europees Kampioenschap het nieuwe uitshirt. En dat shirt is roze. Of althans, het is gedeeltelijk roze; naar onderen toe loopt het roze over in lila. Tijdens de oefeninterland afgelopen maart tegen Nederland droeg het Duitse elftal reeds dit shirt. De Duitsers wonnen met 2-1.

Het is onbekend of er bij Die Mannschaft spelers zijn die moeite hebben met de kleur roze, maar de supporters hebben het in ieder geval niet. Adidas introduceerde het shirt dit voorjaar, en vervolgens was overal binnen de kortste keren uitverkocht.

Adidas had het shirt ook wel degelijk uitgekozen met een boodschap. De keuze voor roze was niet alleen uit esthetische overwegingen, maar ook om ‘de diversiteit van het land’ te verbeelden, alsook ‘de nieuwe generatie Duitse voetbalfans’. Benieuwd hoeveel Duitse voetbalfans vanavond op de tribune in het roze gekleed gaan. Er staan er in ieder geval tien op het veld.