Waar de een rennend en driftig pompend door de sportschool jaagt, zie je de ander kalmpjes en met langzame herhalingen een workout afronden. Welke van de twee methodes is effectiever als je de kracht van The Mountain of het formaat van Arnold wil aanmeten?
Hoewel beide benaderingen voordelen bieden, is het belangrijk om te begrijpen dat er geen one-size-fits-all methode is. De ideale snelheid van de herhalingen die je maakt tijdens het uitvoeren van een oefening hangt voornamelijk af van het het trainingsdoel. Om te achterhalen welke aanpak aansluit bij jouw trainingsdoel is het eerst goed om te begrijpen wat de voor- en nadelen zijn van beide methodes.
Wat past bij je trainingsdoel?
Zo beweren voorstanders van langzame herhalingen dat het vertragen van de beweging de spieren in een constante spanning houdt gedurende de hele bewegingsbaan. Hierdoor zou er een grotere activering van spiervezels plaatsvinden, wat uiteindelijk leidt tot meer spiergroei. Bovendien stellen ze dat langzame herhalingen de kans op blessures vermindert, omdat er meer controle en stabiliteit is tijdens de oefening.
Voorstanders van snelle herhalingen beweren dat het gebruik van een hogere snelheid de spanning op de spieren vergroot. Hoe groter de spanning op de spieren, des te meer vergroot het lichaam de spiergroei om de constante stress die de oefeningen veroorzaken aan te kunnen. Snelle herhalingen kunnen ook leiden tot een verhoogde productie van lactaat, wat de aanmaak van groeihormonen kan stimuleren en bijdraagt aan spiergroei.
Kracht vs. spiergroei
In de praktijk betekent dit dat powerlifters in het algemeen kiezen voor langzame herhalingen met veel gewicht (compound-oefeningen), zodat ze gecontroleerd een maximale krachtoutput kunnen leveren. Bodybuilders kiezen er veelal voor om spieren geïsoleerd te trainen en de spanning te maximaliseren door voor veel herhalingen te kiezen met een lager gewicht.
Welke methode je ook kiest: progressieve overbelasting en consistent trainen ligt altijd aan de basis van spiergroei. Progressieve overbelasting houdt in dat je de trainingsstimulus geleidelijk verhoogt door meer gewicht op te tillen, het aantal herhalingen aan te passen of de trainingsintensiteit te veranderen. Door deze aanpak te volgen, ongeacht de snelheid van herhalingen, geef je je spieren de prikkel die ze nodig hebben om te groeien. Meer weten over progressieve overbelasting? Klik hier en vergroot je kennis!