Waarom worden onze spieren moe tijdens het trainen?

Zoeken naar het juiste gewicht om een krachtsoefening mee uit te voeren, blijft een uitdaging.

Waarom raken spieren vermoeid

Wat tijdens de eerste herhalingen als een veertje voelt, kan aan het einde van de set aanvoelen alsof je de Mount Everest in je hand hebt.

De reden dat onze spieren moe worden is een complex natuurkundig proces. Er zijn een aantal verklaringen, waarvan verzuring de bekendste is. Tijdens dit proces is de balans tussen het afvalstof melkzuur (dat vrijkomt door de verbranding van koolhydraten) en zuurstof (dat nodig is om het melkzuur op te ruimen) niet meer op orde. Dit komt door de hoge inspanning, dat op den duur te veel van je lichaam vraagt.

Spiervermoeidheid

Een veel belangrijker proces dat al voor verzuring plaatsvindt, is het vermogen van spieren om te reageren op signalen van het brein die via de zenuwen worden aangeleverd. Dat dit zelden wordt genoemd als reden van spiervermoeidheid is logisch: de uitleg is behoorlijk complex.

Gelukkig is de wereld verrijkt met een oneindige bron aan kennis, genaamd: TED. Bekend van TEDx Talks, maar online vooral geroemd vanwege de korte TED-ed video’s waarin talloze onderwerpen in simpele taal en visuals worden uitgelegd. In deze video legt Associate Professor of Medicine & Biomedical Science Christian Moro uit hoe spiervermoeidheid precies werkt.

Hoe ga je spiervermoeidheid tegen?

Er is gelukkig hoop! Hoewel spiervermoeidheid niet tegen te gaan is, herstelt het lichaam bijzonder snel. Een pauze tussen de sets door doet wonderen. Luister daarom altijd naar je lichaam en geef het de rust die het nodig heeft.

Langer stilzitten in de sportschool voelt misschien vreemd, maar als je daardoor meer gewicht per set kunt verplaatsen, vergroot je onderaan de streep de hoeveelheid kilo’s die je hebt getild tijdens je workout. Dat is ook de reden waarom powerlifters, die focussen op zwaar liften, soms vijf tot acht minuten pauze houden.

Daarnaast helpt het logischerwijs om regelmatig en langdurig te trainen, waardoor de samenwerking tussen het brein en de spieren soepeler verloopt. Ook huizen grotere spieren meer goede stoffen die helpen bij het tegengaan van spiervermoeidheid. Win-win dus.