Moet je wel of niet sporten wanneer je verkouden bent?

Het is een vraag die regelmatig gesteld wordt wanneer de wintermaanden hun intrede doen: moet je wel of niet trainen wanneer je verkouden bent?

sporten met verkoudheid
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie
Onderhoud
Dit kun je doen tegen scheerirritaties
Door Redactie

Met alleen een verkoudheid voelt het waarschijnlijk alsof je heus nog wel kan trainen, maar is dat ook verstandig?

Wanneer je nog besmettelijk bent is het in ieder geval verstandig om niet naar de sportschool te gaan, zodat je andere sporters niet aansteekt. Heb je de optie om thuis of buiten te sporten? Dan is het credo in de fitnesswereld veelal om niet te trainen wanneer je klachten onder je nek plaatsvinden. Last van je longen of maagpijn? Niet trainen. Een kuchje of loopneus? Wel trainen.

Voel je je algeheel belabberd? Blijf dan gewoon thuis. Het duurt twee tot vier weken voordat spierverlies inzet. Als je de keuze maakt om een week uit te zieken op de bank, is er dus geen man overboord.

Test je staat tijdens lichte cardiosessie

Heb je niet helemaal scherp of je wel of niet ziek genoeg bent om thuis te blijven? Ga dan wel sporten, maar ga niet direct all in. Begin met tien of vijftien minuten rustige cardio en voel daarna wat je lichaam aangeeft. Je merkt vanzelf of het te doen was of dat het voelde alsof je de Kilimanjaro moest beklimmen. In het tweede geval ga je naar huis en is het tijd om rust te nemen. De kans dat je in deze staat een krachtsessie neerzet die daadwerkelijk zin heeft, is namelijk zeer klein.

Het doen van een korte cardiosessie heeft nog een bijkomend nut: uit onderzoek blijkt dat een subtiele cardiosessie je immuunsysteem kan boosten en je herstel kan versnellen. Ga dus niet vol gas, maar doe rustig aan en geef je lichaam wat het nodig heeft.

Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie
Onderhoud
Dit kun je doen tegen scheerirritaties
Door Redactie