De 29 stijlvolste filmgangsters (deel I)

Dit zijn de 29 stijlvolste filmgangsters op een rij. Van The Pink Panther tot Pulp Fiction en van Ocean’s 11 tot Get Carter.

Le Samouraï (1967)

Alain Delon wandelt als huurmoordenaar Jef Costello stoïcijns door Jean-Pierre Melvilles meesterwerk in regenjas en gleufhoed. 

The Pink Panther (1963)

David Niven als de rijke playboy Sir Charles Lytton, alias juwelendief the Phantom. Britser dan Brits in fluwelen Prins Albert-slippers met monogram, rood dinner jacket en groen mohair vest-jasje. (Prins Albert Slippers worden ook wel Hef-slippers genoemd, naar Playboy-oprichter Hugh Hefner, een fervent drager.)

Lansky (2021)

Filmbiografie van de beruchte Meyer Lansky, gespeeld door Harvey Keitel. Film is matig, maar Keitel houdt het allemaal overeind. En wat een bril!

À bout de souffle (1960)

De boef als bohémien: Jean-Paul Belmondo in zijn doorbraakrol als autodief Michel Poiccard in deze eerste Nouvelle Vague-klassieker van de hand van Jean-Luc Godard. Ook de doorbraak voor Jean Seberg trouwens.

Thomas Crown Affair (1968)

Steve McQueen als de verveelde miljonair Thomas Crown in het ultieme driedelige ruitpak.

Dead End (1937)

Humphrey Bogart als Babyface Martin, in een zootsuit-achtige combinatie van ultrakort getailleerd jasje met wijd vallende broek met hoge band. 

Bonnie and Clyde (1967)

Clyde (Warren Beatty) de fedora; Bonnie (Faye Dunaway) de beroemde baret. Eerste film van kostuumontwerper Theodora Van Runkle (Oscarnominatie), ook verantwoordelijk voor The Thomas Crown Affair en The Godfather

Reservoir Dogs (1992)

Michael Madsen als trigger happy psychopaat Vic Vega (Mr. Blonde) in spaghetti-dun dasje en een broek met serieus hoge taille van de Californische pakkenwinkel C&R Clothiers. Dit is regisseur Tarantino’s ode aan de Franse Nouvelle Vague.

Little Caesar (1931)

Edward G. Robinson als Rico, van kruimeldief tot Chicago-kingpin in pinstripe pakken met hoge revers, bolhoed en double-breasted wollen overjassen. 

The Italian Job (1969)

Michael Caine als Charlie Croker in een van zijn vermakelijkste rollen, met gewoon keihard een witte coltrui onder een doublebreasted suède jas! Uit deze film komt een van Michael Caine’s beroemdste uitspraken: ‘You’re only supposed to blow the bloody doors off!’