Toen Frankrijk tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618 – 1648) Kroatische huurlingen inzette tegen de Duitse keizer, raakten de sjaals van de Kroaten in zwang in Parijs. Deze sjaals kregen de naam ‘cravate’, afgeleid van‘a la Croate’. Dit wordt beschouwd als de geboorte van de stropdas.
Tijdnood bij de voorbereiding bij de Slag bij Steenkerk (1692) leidde tot een iets andere dracht van de cravate. Bij die nieuwe dracht was er sprake van slechts één knoop. Er volgde een nóg praktischer methode: de das een paar keer strak om de nek binden en aan de achterzijde van de nek vastzetten met een speld. De aristocratie nam deze ‘zelfbinder’ over.
De hoger gesloten outfits uit de victoriaanse tijd lieten weinig ruimte meer voor uitbundige cravates. De vlinderdas en de four-in-hand (onze huidige das) gingen het modebeeld bepalen. Ze pasten ook beter bij de praktische aard van het nieuwe tijdperk, dat van de industrialisatie.
‘A well-tied tie is the first serious step in life’
Oscar Wilde
Maar de das heeft het deze eeuw zwaar te verduren. In 1998 wierp prins Claus zijn das af tijdens een toespraak: ‘Stropdasdragers aller landen verenigt u,’ sprak de prins-gemaal tegenover een gehoor waar ook zijn vrouw, de toenmalige koningin, deel van uitmaakte. ‘Werpt het touw af dat u hindert! Zet uw nek op het spel! Bevrijdt u en waagt u in het openboordenparadijs!’
Er bestaan nog kantoorberoepen waar een stropdas verplicht is. Dat zie je er meestal ook wel aan af, de stropdas als corvee. Verder is de das uitgestorven. Zonde, want zoals we van de Franse schrijver Honoré de Balzac hebben geleerd is de stropdas het parfum van je pak.
Dit zijn de 5 stropdas-klassiekers.
Het zijn nu ook weer de Fransen die de das terug in beeld brengen. De Franse voetballers steken er dit Europees Kampioenschap met kop en schouders bovenuit. Niet alleen is het Franse shirt het mooiste van alle voetbalshirts, de spelers komen buiten het veld ook als beste uit de bus.
Vooral Barcelona-verdediger Jules Koundé is een snappy dresser (maar let ook op Benjamin Pavard en Youssouf Fofana). Koundé is een liefhebber van de stropdas, die hij de ene keer combineert met een pak, een volgende keer met een spijkerbroek en leren jack.
Met zijn handige hand van mixen en matchen laat Koundé zien hoe stijlvol én cool het kan zijn om een stropdas te dragen. En voetballers zijn rolmodellen (kijk maar naar de witte zweetband die ineens uitverkocht raakte nadat Memphis ‘m droeg), dus het is een kwestie van tijd voordat alle voetballiefhebbers ook weer naar de stropdas grijpen. Eindelijk!
Hoe strop ik m’n das
Je stropdas is niet als een riem of een knoop; er wordt enige oog-handcoördinatie van je vereist. Het is eigenlijk de enige moeite die een man zich ‘s ochtends moet getroosten, een te overziene inspanning.
Stap 1
Kruis eerst de brede kant over de dunne kant.
Stap 2
Sla dat brede gedeelte dan achter het dunne gedeelte langs en sla je het van voren naar achteren.
Stap 3
Kruis het brede gedeelte naar de kant van het dunne gedeelte en van voren haal je dat dikke gedeelte weer dwars over het dunne gedeelte, terwijl je met de andere hand de knoop vasthoudt.
Ruitje op je das en in je jas? Werk van buiten naar binnen: jasje grote ruit, overhemd kleinste ruit.
Stap 4
Haal het vervolgens van achteren naar voren en schuif het door de lus aan de voorkant die je net zelf hebt gemaakt.
Stap 5
De laatste stap van het stropdas knopen is het straktrekken van de das, zodat er een mooi gleufje in het midden ontstaat. Voordat je hem met duim en middelvinger straktrekt rond je nek, duw je met je wijsvinger een gleuf in het midden van de das. Hou hem dus niet vast in je hand zoals je een ijsje vasthoudt, maar gebruik je duim en middelvinger.
Stap 6
Cuillère (lepel) noemen de Fransen dit verticale geultje net onder je strop. Het geeft extra schwung, maar het heeft ook een functie: het werkt als een stop op de strop. De zijkanten van de gleuf werken door hun diepere vorm als een anker die de strop op zijn plaats houdt. Bij een zijden stropdas zal het materiaal deze gleuf ‘onthouden’ om het je een volgende keer makkelijker te maken.