Colin Farrells truien in The Banshees of Inisherin

De Ierse Oscar-kanshebber is een onverwachtse modieuze hit.

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels

The Banshees of Inisherin is een film om te onthouden. De zwarte komedie van regisseur Martin McDonaugh heeft een gelaagdheid die je dagen later nog bijblijft, en dan hebben we het niet alleen over het scenario. De laagjes die Colin Farrell, Brendan Gleeson en Barry Keoghan dragen, zijn evenzo memorabel (we hebben het hier over hun magnifieke truien).

Op het Ierse eiland Inisherin heerst onrust wanneer Colm (Brendan Gleeson) tegen zijn (ex-)beste vriend Pádraic (Colin Farrell) zegt geen vrienden meer te willen zijn. De mededeling komt als donderslag bij heldere hemel voor Pádraic, die niet begrijpt waarom zijn beste vriend niet meer met hem wil omgaan. De goedwilse, tikje onbenullige Pádraic probeert een verklaring te halen bij Colm, maar wanneer die dreigt met het afknippen van zijn vingers – van zijn linkerhand, de hand waar hij graag viool mee speelt, weet Pádraic dat het menes is.

Colin Farrell en Brandon Gleeson in The Banshees of Inisherin.

Met op de achtergrond de Ierse burgeroorlog in 1923, wordt de film steeds onheilspellender. Twee vrienden die zich tegen elkaar afzetten en een land dat zelf ook in tweestrijd raakt. The Banshees of Inisherin is meesterlijk opgebouwd, en zowel grappig als serieus, sprookjesachtig als luguber en daarbij ook nog eens ontroerend. Maar we willen het ook even over de truien hebben.

Pádraic in de iconische rode trui, aan tafel met zus Siobhán (Kerry Condon).

De truien in The Banshees of Inisherin zijn met zorg uitgezocht door de Ierse kostuumontwerper Eimer Ní Mhaoldomhnaigh. Sterker nog, de designer heeft de Ierse vrouw Delia Barry gevraagd om de truien voor Farrell, Gleeson en Keoghan te breien. De 83-jarige vrouw breit al 75 jaar, en de truien voor de cast binnen een week te maken. Inspiratie werd opgedaan bij het design van Aran sweaters, truien die afkomstig zijn van het West-Ierse eiland Aran. De stevige, dikke truien werden veelal gedragen door vissers, maar zijn tegenwoordig alom bekend in Ierland. En, na het succes van The Banshees of Inisherin, ook daarbuiten.

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels