Strand uit Leonardo DiCaprio’s The Beach deze zomer weer geopend

Wél met een dikke kanttekening.

Het iconische strand uit de film The Beach, met in de hoofdrol niemand minder dan Leonardo DiCaprio, is weer open na een jarenlange sluiting. Het desbetreffende strand ligt op een bounty island aan de westelijke kust van Thailand. Dankzij het parelwitte zand en heldere turquoise zeewater levert Maya Bay een idealistisch onbewoond-eiland gevoel af.

In 2000 zei Leonardi DiCaprio als backpacker Richard in The Beach: ‘Ik heb het gevoel dat iedereen iets anders probeert te doen, maar jullie eindigen allemaal met hetzelfde verdomde ding.’ Hij doelt hiermee op de mensen die tijdens een backpackreis in Thailand massaal dezelfde toeristische trekpleisters bezoeken. Bijvoorbeeld de full moon party’s op Koh Samui, de grote gouden Boeddha bij Wat Pho of Bangkok’s Khao San Road. Richard zou het anders aanpakken. Zodoende belandde hij op Maya Bay in Phi Phi Leh, dichtbij het bekendere eiland Koh Phi Phi.

De ironie is dat ook het Maya Bay strand een toeristische trekpleister werd. Het strand ging helaas ten onder aan zijn perfectie: bizarre aantallen toeristen bezochten het strand. In 2018 reisden zo’n 200 bootjes met in totaal 4000 toeristen naar het strand. Dat zorgde ervoor dat de Thaise overheid in 2018 besloot het eiland tijdelijk te sluiten voor toerisme. De coronarestricties maakten het uiteindelijk een 4-jarige sluiting.

Natuurbeschermers maakten zich zorgen over het toedoen van de koraalriffen en het zeeleven. De toeristen lieten bergen afval achter en vernielden de natuur dankzij lompe snorkeltrips en schadelijk zonnebrand. Het is zorgwekkend geval van overtoerisme, waar bijvoorbeeld Venetië of het Filipijnse eiland Boracay ook mee te maken hebben (gehad).

Lees ook: De meest zonovergoten vakantiebestemmingen

In 2022 opende de overheid het strand weer voor het grotere publiek. Echter wel met een dikke ‘maar’: vanaf dit jaar kan een beperkt aantal toeristen het strand bezoeken, om zo de druk op de natuur te verlagen. Daarnaast is het verboden drones te vliegen, te varen of – het belangrijkste van allemaal – te zwemmen. Wel de behoefte om te zwemmen? Dan kun je tóch beter naar een minder toeristisch strand in Thailand gaan. Zo is Richard ook weer tevreden.