Chaos in de keuken met Boiling Point en The Bear

Het is alsof je een avondje meedraait in de keuken bij deze film en serie. Alhoewel je voor het kijken geen fooi ontvangt, zijn ’t allebei aanraders.

Entertainment
house of marley platenspeler pick up elpee
Marley in the house
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Lesbische onderbroekenlol in de nieuwe (b-)film...
Door Lisanne Meeder

Film- en serieland serveert deze herfst culinaire content op je beeldscherm. Met indiefilm Boiling Point en Disney-serie The Bear werpt de kijker een blik in de professionele keuken. In zowel de film als de serie speelt een gestreste chef-kok de hoofdrol, en zien we hoe hij in zijn restaurantkeuken de boel lopend probeert te houden. Dat gaat niet altijd even succesvol: beide pictures hebben een moment waarbij alle opgebouwde spanningen in de keuken tot een absoluut kookpunt komen. Jawel, een boiling point.

De content heeft veel overlappende thema’s, van humor tot kleine successen en van depressies tot aan geweld, maar het hoofdthema van beide is en blijft stress; dat maakt het ook gelijk een stresvolle ervaring voor de kijker zelf. Het is alsof je een avond meedraait in de keuken. Maar dat maakt de film en serie juist zo goed. De hoogte en diepte punten van werken in een professionele keuken worden realistisch belicht en dat is iets wat niet vaak op de juiste toon wordt gedaan. Boiling Point en The Bear doen ’t allebei. Nu staat realisme niet gelijk aan hogere kwaliteit, maar het is verfrissend om als kijker over de schouder van een chef-kok mee te kunnen kijken.

Lees ook: De beste series over eten en drinken op Netflix

Boiling Point

Boiling Point is een indrukwekkend staaltje Britse cinematografie.Het is een one-take film, zoals Russian Ark of Birdman. Waar bij Birdman achteraf werd toegegeven niet álles in een shot was gefilmd (sommige delen werden knap geëdit), is bij Boiling Point wél alles in een keer gefilmd. Je wordt als kijker meegenomen in een avond bij restaurant Jones & Sons, waar chef-kok Andy (Stephen Graham) de meest chaotische avond van zijn leven meemaakt.

De 1,5 uur durende film voelen aan als een avond lang werken in de horeca. Lees: het kijken van Boiling Point is meeslepend, chaotisch, frustrerend en vermoeiend. Regisseur Philip Barantini heeft van een standaard avond voor een keuken- en serveerteam tot een dramafilm gemaakt. Maar juist omdat het zo’n meeslepende en realistische film is, is Boiling Point een knap staaltje cinema.

The Bear

The Bear is wellicht wel gewoon de beste serie van dit jaar. Het heeft een beetje van alles; sympathie, humor, drama, alles passeert de revue. De Amerikaanse serie op Disney + draait om Carmen ‘Carmy’ Berzatto (Jeremy Allen White), een talentvolle chef die na de zelfmoord van zijn broer zijn broodjeszaak in Chicago overneemt. Daarvoor heeft hij zijn succesvolle baan als kok in een gerenomeerd restaurant opgegeven.

Het personeel van de zaak, The Original Beef of Chicagoland, accepteert de nieuwe leider niet zonder slag of stoot. Gedurende de acht 20-minuten-durende afleveringen leren we stukje bij beetje meer over de staff, de keuken en de emoties rondom de zelfmoord van de broer.

Entertainment
house of marley platenspeler pick up elpee
Marley in the house
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Lesbische onderbroekenlol in de nieuwe (b-)film...
Door Lisanne Meeder