Austin Butler en Tom Hardy in de Godfather van biker-films

Elvis’ Austin Butler moet kiezen aan welke kant van de wet hij staat in dit 60’s drama.

Dit klinkt misschien nogal hyperbolisch, maar regisseur Jeff Nichols heeft in alle eerlijkheid geen slechte film gemaakt. De regisseur debuteerde met Shotgun Stories, over een dodelijke vete tussen twee families in Arkansas. Zijn tweede, Take Shelter, was opnieuw een succesvolle samenwerking met acteur Michael Shannon over een man die profetische visioenen van de apocalyps ontvangt.

De veelgeprezen filmmaker behaalde vervolgens een hattrick met Mud – een coming-of-age-film met Matthew McConaughey die zo goed was dat hij geruime tijd een perfecte score op Rotten Tomatoes had. Midnight Special – ook met Michael Shannon – was dan weer een meeslepend en charmant vader-zoonverhaal en een spannend sciencefiction-avontuur.

Nichols keert terug met een met sterren bezaaid misdaaddrama, The Bikeriders. De film is geïnspireerd op het fotografieboek van Danny Lyon.

We volgen in Nichols nieuwste een fictieve motorclub uit het Amerikaanse Midwesten. Jodie Comer (Killing Eve) speelt Kathy, een wilskrachtig lid van de Vandals die getrouwd is met de roekeloze biker Benny (Elvis’ Austin Butler) en vertelt over de evolutie van de club in de loop van een decennium. Het begon als een lokale groep buitenstaanders, verenigd door goede tijden, luidruchtige motorfietsen en respect voor hun sterke leider Johnny (Hardy). Maar naarmate het leven bij de Vandals gevaarlijker wordt, dreigt de club een sinistere bende te worden.

In de film, die afgelopen weekend in première ging op het Telluride Film Festival, spelen ook Michael Shannon, Boyd Holbrook en Norman Reedus. De recensies zijn voorlopig goed. Entertainment Weekly prees het ‘waardevolle ensemble’ van de film en noemde het ‘een plakboek boordevol intrigerende karakters en prachtige beelden’.

In de VS draait The Bikeriders vanaf 1 december in de bioscoop. Nederland is waarschijnlijk begin volgend jaar pas aan de beurt. Al kan ‘ie ook direct op Disney+ verschijnen vanwege de studio; 20th Century Studios.