Austin Butler en Tom Hardy in 60’s biker drama

Austin Butler, Jodie Comer en Tom Hardy in de ‘Godfather’ der biker-films.

Die Godfather-referentie klinkt misschien nogal hyperbolisch, maar regisseur Jeff Nichols heeft in alle eerlijkheid geen slechte film gemaakt. De regisseur debuteerde met Shotgun Stories, over een dodelijke vete tussen twee families in Arkansas. Zijn tweede, Take Shelter, was opnieuw een succesvolle samenwerking met acteur Michael Shannon over een man die profetische visioenen van de apocalyps ontvangt.

De veelgeprezen filmmaker behaalde vervolgens een hattrick met Mud – een coming-of-age-film met Matthew McConaughey die zo goed was dat hij geruime tijd een perfecte score op Rotten Tomatoes had. Midnight Special – ook met Michael Shannon – was dan weer een meeslepend en charmant vader-zoonverhaal en een spannend sciencefiction-avontuur.

Nichols keert terug met een met sterren bezaaid misdaaddrama, The Bikeriders. De film is geïnspireerd op het fotografieboek van Danny Lyon.

Austin Butler gaat van Elvis en Dune naar motorfietsen. Butler onthulde dat zijn onmiddellijke start bij The Bikeriders betekende dat hij zijn haar voor Dune 2 niet kon scheren, omdat er geen tijd was om zijn haar terug te laten groeien, dus hij draagt daar eigenlijk een bald cap. Hij mocht zijn blonde lokken behouden en Universal Pictures heeft nu de nieuwe trailer uitgebracht voor The Bikeriders, waarin Butler samen met Tom Hardy de hoofdrol speelt.

The Bikeriders was oorspronkelijk gepland voor een release in de herfst van 2023 via Disney’s Searchlight. De studio verkocht de film uiteindelijk waardoor het nu een zomerrelease wordt. Een slimme zet, want zo profiteren ze maximaal van Butlers faam na niet alleen Elvis en Dune: Part Two, maar ook zijn rol in Apple TV+’s W.O. II-serie Masters of the Air.

We volgen in Nichols nieuwste een fictieve motorclub uit het Amerikaanse Midwesten. Jodie Comer (Killing Eve) speelt Kathy, een wilskrachtig lid van de Vandals die getrouwd is met de roekeloze biker Benny (Elvis’ Austin Butler) en vertelt over de evolutie van de club in de loop van een decennium. Het begon als een lokale groep buitenstaanders, verenigd door goede tijden, luidruchtige motorfietsen en respect voor hun sterke leider Johnny (Hardy). Maar naarmate het leven bij de Vandals gevaarlijker wordt, dreigt de club een sinistere bende te worden.

In de film, die vorig jaar in première ging op het Telluride Film Festival, spelen ook Michael Shannon, Boyd Holbrook en Norman Reedus. De recensies zijn voorlopig goed. Entertainment Weekly prees het ‘waardevolle ensemble’ van de film en noemde het ‘een plakboek boordevol intrigerende karakters en prachtige beelden’.

The Bikeriders draait vanaf 7 juli in de bioscoop.