Waarom is ’t zo lekker om in je ogen te wrijven

Maar is het wel zo verstandig?

ogen wrijven hand

Het gevoel van genot bij het wrijven in de ogen kan te maken hebben met het stimuleren van zenuwuiteinden, gecombineerd met het verlichten van spanning en vermoeidheid. 

Het wrijven in de ogen stimuleert de zenuwuiteinden rond de ogen en het gezicht. Dit kan een gevoel van comfort en ontspanning geven, vooral als je vermoeide ogen hebt na een lange dag werken of – wat deze tijd veel voorkomt – na langdurig gebruik van digitale schermen. Door zachtjes in de ogen te wrijven, kunnen spanning en vermoeidheid verminderen. 

Ondanks het gevoel van genot zijn er enkele nadelen aan het wrijven in de ogen:

1// Besmettingsgevaar

Je handen komen vaak in contact met oppervlakken vol bacteriën en virussen. Door in de ogen te wrijven, kunnen deze ziekteverwekkers in contact komen met de slijmvliezen en infecties veroorzaken.

Opgezwollen ogen? Zo kom je er in twee minuten vanaf.

2// Schade aan de ogen

Onnodig wrijven kan de delicate huid rond de ogen beschadigen en kan het hoornvlies kwetsen. Dit kan leiden tot irritatie, roodheid en zelfs beschadiging van het hoornvlies.

Heb je vaak last

Als je regelmatig het gevoel hebt dat je in je ogen moet wrijven of als je last hebt van vermoeide ogen, droogheid of irritatie, is het raadzaam om een oogarts te raadplegen. Het kan wijzen op onderliggende oogproblemen die professionele aandacht vereisen. Wrijven is in dat geval – helaas – niet de oplossing.