Zéér zeldzame single malt – meesterlijk, deze whisky 

Het Schotse whiskymerk The Dalmore kreeg hulp uit Japan voor een bijzondere uitgave.

dalmore scotch whisky

The Dalmore ken je van de highland single malt scotch whisky die al sinds 1839 (!) gedestilleerd wordt aan de oevers van de Cromarty Firth, de zeestraat in het noordoosten van Schotland. Je herkent Dalmore aan hun embleem; sinds 1867 is dat de 12 pointed Royal Stag, het hert met twaalfpuntig gewei. 

The Dalmore initieert nu een prachtige serie single malts onder de naam The Luminary Series. In de eerste serie, Luminary No. 1 (er volgen er nog twee – een trilogie), vinden we The Rare en The Collectible. 

dalmore scotch whisky

Dit zijn speciale single malts die in gelimiteerde oplage worden uitgebracht. De namen spreken voor zich: The Rare is zeer zeldzaam; The Collectible is voor de verzamelaar.

The Rare is een 48-jarige single malt, gerijpt in vaten van Schots en Japans eiken. Hier worden slechts drie flessen van geproduceerd – zéér zeldzaam dus, deze Rare.

The Dalmore Luminary No.1 is de opvolger van The Dalmore Decades Collection. Die werd op een veiling in Hongkong afgeslagen voor een bedrag boven een miljoen euro. Eén van de drie The Rare-flessen zal ook onder de hamer gaan; de opbrengst gaat naar het V&A Museum in Dundee.

The Collectible is een vijftien jaar oude single malt die gerijpt is op vaten van Amerikaans white oak, Italiaanse Amarone-vaten en op maat gemaakte Kintsugi vaten. Die variatie aan hout geeft de bijzondere smaak aan deze whisky. Denk aan citrus, vijgen, kersen, lichte gember, en een fruitige afdronk met een kruidige neus.

Van The Collectible worden vijftienhonderd flessen beschikbaar gesteld voor de Nederlandse markt.

Extra attractie: de whisky is gebotteld in flessen die ontworpen zijn door echte architecten. Zo ontwierp Kengo Kuma de fles voor The Rare.

Het verschil tussen whisky en whiskey? Daarover lees je hier.

Kengo Kuma is de Japanse architect die ondermeer het V&A Museum in Dundee op zijn naam heeft staan (hij was dus al redelijk in de buurt van The Dalmore-distillery).

Kuma’s protégé Maurizio Mucciola ontwierp de fles voor The Collectible. Die samenwerking tussen meester en leerling wordt doorgetrokken in de whisky. The Dalmore’s meester distillateur Sir Richard Paterson is verantwoordelijk voor de whisky in The Rare; meester whiskymaker Gregg Glass voor de single malt in The Collectible. Dit is ambacht op zijn allerbest. 

In de toekomst zal Dalmore deze serie vervolgen met nog twee series, Luminary No. 2 en Luminary No. 3.