Whisky-liefhebbers opgelet!

Sommige whisky’s zijn bijzonder, andere whisky’s zijn uniek. Deze nieuwe single malts van The Dalmore zijn het allebei (maar je moet er snel bij zijn).

Ben jij een whisky-liefhebber? Maak dan maar vast plaats in je drankenkabinet, want het Schotse The Dalmore lanceert twee nieuwe, zeer exclusieve Single Malts in gelimiteerde oplage. De namen van de twee single malts spreken voor zich: The Rare en The Collectible.

ModMod was aanwezig in het V&A Museum in Dundee waar The Dalmore een prachtige 49 jaar gerijpte Single Malt presenteerde in een bijzondere karaf. Dit is The Rare Luminary No. 2 Edition 2024 – deze wordt eenmalig in slechts drie karaffen gelanceerd.

De onthulling was met reden in het Schotse designmuseum. Deze whisky maakt deel uit van een driedelige collectie en elk jaar jaar wordt voor deze exclusives samengewerkt met een vooraanstaand ontwerptalent dat samen met The Dalmore aan de creatie van deze bijzondere whisky-collectie werkt.

Dit jaar werkte The Dalmore samen met de Amerikaanse architect Melodie Leung van Zaha Hadid Architects. Zij is verantwoordelijk voor het ontwerp van de op maat gemaakte, unieke karaf (‘The Rare’) en verpakkingen (‘The Collectible’). 

In het V&A Dundee onthulde The Dalmore een glazen sculptuur die The Rare Luminary No. 2 Edition 2024 als het ware omarmt. Deze glazen sculptuur, door Melodie Leung geheel van glas ontworpen, heeft een draaiende vorm die refereert aan de bewegingen van de whisky wanneer het glas gewalst wordt – prachtig. De sculpturen weerspiegelen voorts de meerdere lagen van rijping en blenden die nodig waren voor het creëren van deze uitmuntende whisky.

Dit kunstwerk zal bij Sotheby’s worden geveild en de opbrengst, die geschat wordt op een bedrag van zes cijfers, zal geheel ten goede komen aan het V&A Dundee om cultureel Schots erfgoed te bewaren. 

Over deel 1 van de Luminary Series van The Dalmore lees je hier.

Die veiling van The Rare is iets boven ons budget, maar The Collectible is er wel degelijk voor de verzamelaar. Deze Collectible zal in twintigduizend exemplaren op de markt worden gebracht, waarvan driehonderd flessen in Nederland beschikbaar komen. In de loop van deze week worden de flessen aan geselecteerde slijters geleverd, waarna jij er een op de kop kan tikken. De geselecteerde slijterijen zijn nog niet bekend, maar importeur A Brand New Day in Breda weet raad. Stuur een mail aan info@abrandnewday.nl en zij voorzien je van een lijst met verkooppunten.

Melodie Leung (midden), Greg Glass (links) en Sir Richard Paterson.

De single malt van The Collectible is een typische The Dalmore-whisky, maar met – uitzonderlijk voor The Dalmore – een rokerige touch. Deze zestienjarige single malt werd door meester whisky distilleerder Gregg Glass gerijpt in Bourbonvaten en afgewerkt in een mix van Graham’s Tawny Port- en Apostoles-sherryvaten, met een klein deel in geturfde, met de hand geselecteerde, ex-refill Bourbon-vaten. De houterige en rokerige kruidengeur bevat ook een hint aan Manukahoning, crème brûlée, antiek leer en delicate tropische geuren. Leg je deze whisky op de tong, dan proef je rijpe vijgen, sinaasappels, bosvruchten en brioche. 

De bijzondere verpakking van The Dalmore Collectible Luminary nr. 2 is ook ontworpen door architect Melodie Leung – extra reden om tot aanschaf over te gaan. 

The Collectible Luminary nr. 2, Edition 2024, adviesprijs: € 324,99

Over The Dalmore

The Dalmore ken je van de highland single malt scotch whisky die al sinds 1839 (!) gedestilleerd wordt aan de oevers van de Cromarty Firth, de zeestraat in het noordoosten van Schotland. Je herkent The Dalmore aan hun embleem. Sinds 1867 is dat de 12 pointed Royal Stag, het hert met twaalfpuntig gewei dat in 1263 door koning Alexander III van Schotland aan de eerste leider van de Clan Mackenzie werd geschonken. Het hert werd het logo toen afstammelingen van de clan de distilleerderij in 1878 overnamen.