Met deze simpele truc verminder je stress

Stress is niet te vermijden, maar wél onder controle te houden. Zo kom je weer bij…

Meditatie om stress te verminderen? Jazeker! Want het is minder zweverig dan je denkt. En het kan heel effectief zijn. Probeer maar eens onderstaande meditatieoefening die door Pedram Shojai wordt aangeraden. Shojai is niet de eerste de beste. Zijn boek The Urban Monk – meteen ook zijn bijnaam – haalde de bestsellerlijst van de New York Times.

Even bijkomen…


Wat je nodig hebt: Een rustige plek waar je rechtop kunt zitten. En een timer, want doe deze oefening vijf minuten lang. Later kun je het oprekken tot tien minuten.

Adem in en uit door je neus. Stuur je adem naar je onderbuik, dus net onder je navel.

Leg je linkerhand op je linkerknie, met de handpalm naar boven. Posteer duim en wijsvinger tegen elkaar.

Vervolgens ga je je neusvleugels beurtelings openen en sluiten met je rechterhand. Zo die je dat: Zet je duim tegen je rechter neusvleugel en houd je ringvinger in de aanslag boven je linker.

Adem rustig uit door je linker neusgat terwijl je de rechterkant bedekt met je duim en adem rustig in door hetzelfde neusgat.

Bedek nu je linker neusvleugel met je ringvinger, adem uit door je rechter neusgat en adem daar ook door in.

Blijf afwisselen tussen je neusgaten en ga door met de oefening tot de vijf minuten om zijn.

Vervolgens adem je uit door het neusgat waar je op dat moment was. Daarna haal je een paar keer normaal adem en keer je langzaam maar zeker terug naar de werkelijkheid. Oefening baart kunst: probeer het gewoon een tijdje.

Aan het werk

De smaak te pakken gekregen? Deze vijf meditatie-apps zijn goed en gratis.

VGZ Mindfulness coach

Deze app zit vol met oefeningen, geschreven door professionele mindfulness trainers.

Headspace

Aan elke meditatiesessie gaat een geinig animatiefilmpje vooraf, die uitlegt hoe je geest werkt en hoe je de oefeningen het beste kunt uitvoeren.

Meditation Moments

Meditation Moments is in het Nederlands en heeft voor elk gevoel verschillende oefeningen. Van ontspanning tot het opbouwen van zelfvertrouwen.  

Calm

Calm is één van de bekendste meditatie-apps. Door in te vullen hoe je je voelt, geeft de app suggesties. Vaak laten ze opties zien waarvoor je moet betalen. Vul daarom ‘free’ in en je krijgt gratis meditatie fragmenten.

iBreathe

Deze app biedt ademhalingsoefeningen.