Wat we kunnen leren van Typhoon

Glenn de Randamie, beter bekend als Typhoon geeft ons 20 wijze gedachten mee – over de liefde, maar ook over Shaffy en Marley.

typhoon
Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels

“De geur van moks alesi: rijst in cocosmelk, kapucijners, makreel of zoutvlees en baka bana. Als ik dat ruik, ruik ik de keuken van mijn oma, de geur van Suriname, de geur van mijn jeugd.”

“Het eerste album dat ik kocht, was It was written van Nas, uit 1996.”

“Het oude Amerika van 1900 tot 2000 is de beste plek voor mijn sound; de importhaven voor Caribische muziekstijlen en de wording van de moderne muziek. Calypso uit Barbados, oude gospel, oude jazz. Maar de Europese folkmuziek heeft me ook getrokken: muziek uit de Balkan, Franse chansons, Nederlandse tekst.”

“Ik ben een harde werker.”

“De waterkant in Suriname is de beste plek om de zon onder te zien gaan.”

“Ik hou ervan als een vrouw zowel superkrachtig is als een kneusje.”

“In Suriname zeggen ze: als je niet weet van je verleden, weet je ook niet waar je naartoe gaat. Weten wie je bent, is beter voor je zelfbeeld; zo hoef je bevestiging niet buiten jezelf te zoeken.”

“Ik vind het heerlijk om door niemand omgeven te worden, zonder andere invloeden in mijn eigen gedachtegang te zitten. Ik heb al zoveel met anderen te maken.’ 

Typhoon's Bumaye staat in deze lijst van 9 invloedrijkste Nederlandse liedjes.

“Ik ben zo blij met mijn huidskleur. Als de zon me weet te vinden en me nog bruiner maakt, ben ik nog gelukkiger. En de huidskleur van mijn meisje vind ik zo mooi bij haar.”

“Laat je liefde niet afhangen van een ander.”

“De mensen op de hoes van Donny Hathaway [het tweede studio-album van Donny Hathaway uit 1971], staan met hun hoofden omhoog, wachtend op de liefde. Het is sowieso een van de beste soulplaten. De manier waarop hij bezig is met spiritualiteit en soul, terwijl hij ook echt een troubled man was…”

“Ik mediteer.”

“Een beetje esoterisch misschien, maar ik denk dat we op aarde zijn om te herinneren wie we waren. In een x-aantal levens komen we tot volgroeiing.”

Benjamin Herman is de beste muzikant van Nederland.”

“Liefde is de baas. In 2010 was ik in een Saramacaans dorp, in het binnenland van Suriname. Boven de huisjes stond Lobi da Basi. Het dorpshoofd legde me uit wat het is: de liefde voor de natuur, het spirituele, elkaar. Eigenlijk alles wat al van ons is, maar wat we weleens vergeten. De liefde is er voor iedereen, maar door onze vluchtigheid lijkt het soms secundair. Ik probeer zo te leven: alles wat ik ben, is de basis. Alles wat ik doe, komt pas daarna.”

“Ramses Shaffy is een grote inspiratiebron, zeker nadat ik een film over hem zag. De manier waarop hij in de vrije ruimte zijn ziel blootgaf: ik dacht dat ik de enige was. Ik ben zo van zijn nummers gaan houden.”

Bob Marley was een pionier op muzikaal-verhalend vlak. Hij heeft reggae niet uitgevonden, maar hij heeft er wel het grote publiek mee bereikt, inclusief de mensen die niet meteen de spiritualiteit voelen. Als je dat kunt, ben je een profeet. Hij heeft veel voor het zwarte bewust zijn gedaan. Op zijn manier, met een heel grote reikwijdte heeft hij zwarte mensen geïnspireerd om het zelf te doen. Mensen van Afrikaanse komaf mogen nog wel wat meer rolmodellen hebben. We leven toch wel in een vrij witte wereld.”

“Mijn ogen in de spiegel zijn de beste herinnering om niet te vergeten wie ik ben.”

“De werkelijkheid is niet het eerste wat je ziet, maar het gevoel dat bij je opborrelt. Dat is wat de werkelijkheid interessant maakt.”

“Mijn obsessie? Beter worden.”

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels