Dit is de ultieme scheertip van huidgoeroe Trevor Steyn

Trevor Steyn is een grote naam op het gebied van huidverzorging. Zijn scheermethode is even minimaal als onorthodox…

Al tien jaar gebruikt Trevor Steyn, grondlegger van huidverzorgingsmerk Esse, geen zeep en shampoo meer.

De reden: Producten die schuimen zijn slecht voor je huid. De ingrediënten die voor het schuim zorgen, de oppervlakte-actieve stoffen, ontdoen de huid van de natuurlijke olie en sebum. En juist deze twee zorgen ervoor dat de huid gezond blijft en de barrièrefunctie ervan intact.

Wordt het ecosysteem op je huid verstoord, dan kunnen problemen ontstaan zoals barstjes, droge plekken, acne en zelfs eczeem.

De mens is er al zo’n 1,9 miljoen jaar, zeep wordt pas sinds 100 jaar rijkelijk gebruikt. Conclusie: de mens redt zich al zo’n 1.899 miljoen jaar prima met alleen water. Andere gevolgtrekking: sinds zeep gemeengoed werd is er een drastische toename van huidproblemen zoals ontstekingen, acne en eczeem.

Geen scheercrème

Ook een scheercrème of scheergel gebuikt Steyn niet. Hoe hij zich dan scheert?  ‘Met alleen water. Ik zorg dat mijn kaken goed vochtig zijn met lauwwarm water van zo’n 32 graden. Ik doe dat net zo lang tot de stoppels zachter worden. Vervolgens haal ik dan het mesje erover. Gaat prima. Ik raad het iedere man aan, al is het even wennen. Voor jou en je huid. En als het echt niet lukt, kun je ook enkele druppels olie gebruiken. Maar geen schuim dus.’

Probiotica

Trevor Steyn is de man achter Esse, een Zuid-Afrikaans huidverzorgende merk dat inzet op probiotica. De filosofie van het merk: op je huid leven miljarden bacteriën in een uitgebalanceerd ecosysteem. Door de goede te stimuleren verbeter je de conditie van je huid. Dat stimuleren gebeurt met levende bacteriën, de zogenaamde probiotica, maar ook ingrediënten die deze goede bacteriën tot voedsel dienen en zo de aanwas ervan laten groeien. Deze worden prebiotica genoemd. Binnenkort meer over Esse.