6 x overnachten tussen de wijngaarden

Deze villa’s kun je huren, en ’s avonds wandel je met een glaasje wijn door je ‘eigen’ wijngaard.

Linera, Sicilië (Italië)

In het oosten van Sicilië vindt je Linera, een prachtige vakantievilla in een oud wijnhuis uit 1860. De villa ligt tussen de Etna en de Ionische Zee, een paar kilometer buiten het dorp Santa Venerina. Van hieruit kun je perfect de wijnhuizen rond de vulkaan ontdekken. In dit gebied worden unieke, hoogstaande Italiaanse wijnen gemaakt. 

Je kunt op eigen houtje wijnhuizen als Barone di Villagrande of Planeta Sciaranuova bezoeken, maar er worden ook tours en wijnproeverijen georganiseerd.

Villa Liccia, Corsica (Frankrijk)

De Corsicaanse wijnbouw is meer dan 2500 jaar oud. Fenicische kolonisten plantten hier al de eerste wijnstokken. 

De reputatie van de Corsicaanse wijn kreeg in de jaren zeventig echter een flinke knauw door met name overproductie. Dat was een doorn in het oog van de overheid, die daarop besloot het merendeel van de wijnhuizen te sluiten en de wijngaarden te vernietigen. 

Vanaf dat moment werd de wijnindustrie op Corsica weer opnieuw opgebouwd, waarbij de kwaliteit streng wordt gecontroleerd door de overheid. Corsica kent nu negen wijngebieden, met in het zuiden het gebied Sartène. Hier kun je heerlijke wijn op de kop tikken om die vervolgens in de nabij gelegen Villa Liccia te consumeren.

Angheli, Sicilië (Italië)

Ooit maakte het eiland Sicilië onderdeel uit van Groot-Griekenland, Magna Graecia. Vandaar dat je op het Italiaanse eiland nog altijd Griekse namen tegenkomt, zoals Angheli.

Angheli is de naam van de vintage wijn die door het wijnhuis Donnafugata wordt geproduceerd. Deze wijn wordt gemaakt van lokale merlot- en cabernet sauvignon-druiven. Hij drinkt op z’n best met een klassieke spaghetti al ragù. Hier bevindt zich ook de villa waar jij kunt verblijven.

De ligging van villa en wijngaard is enkele kilometers buiten Menfi, een Siciliaanse wijnstad die omringd wordt door olijfgaarden en met wijnranken begroeide heuvels.

Artelia, Zakynthos (Griekenland)

In het zuidwesten van Zakynthos tref je een privé-landgoed met stallen, een manege en wijngaarden waar de witte druivenrassen Pavlos en Gustolidi worden geteeld. Op het landgoed staat villa Artelia, met een betoverend, panoramisch uitzicht op de omgeving.

Op een steenworp afstand van Artelia vindt je zandstranden en kristalheldere baaien, maar dan moet je je losrukken van deze dromerige villa en de Griekse wijn.

Rocca delle Tre Contrade, Sicilië (Italië)

In 1850 bouwden aristocratische landeigenaren hier een huis voor tijdens de oogst. In de tweede helft van de vorige eeuw stond dit huis lang leeg, maar begin deze eeuw werd het volledig gerestaureerd. De renovatie is uitgevoerd met traditionele materialen als lavasteen, pleisterwerk op zandbasis en antieke dakpannen. 

Deze luxe villa ligt aan de voet van de Etna en is omgeven door wijngaarden en wijnhuizen. Je kunt de omgeving al proevend verkennen, maar feitelijk hoef je niet verder dan je terras te reizen om een flesje open te trekken. Rocca delle Tre Contrade heeft namelijk een eigen wijnkelder.

Katalania, Zakynthos (Griekenland)

Verdea is een typische witte eilandwijn die al sinds de vroege negentiende eeuw wordt gemaakt van de lokale druivenrassen skiadopoulo, katsakoulis en pavlos. Deze tafelwijn, een lekkere doordrinker, heeft een plezierig zuurtje.

Een andere lokale druif is de avgoustiatis. Daarvan produceren ze op Zakynthos wijn met een dieprode kleur, zachte tannines en een hoog zuurgehalte. 

Deze wijnen bestel je bij een van de vele tavernes in de buurt van villa Katalania, gelegen op een rustige heuveltop van het zuidoostelijke voorgebergte van Zakynthos. Grote kans dat de Verdea die je hier besteld, gemaakt is door een vriend of familielid van de eigenaar van de taverne.

Villaatje huren? Dat kan via The Thinking Traveller.