Unseen: Gaat dat zien

Hou je van fotografie? Dan is deze beurs in Amsterdam een heel goed idee.

Entertainment
De 10 tofste buitenbioscopen van deze zomer
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Levenslessen van Armin van Buuren 
Door Arno Kantelberg

Unseen, de kunstbeurs voor hedendaagse fotografie, beleeft de elfde editie van 22 tot en met 24 september. Het overkoepelende thema is dit keer ‘de natuur’. In presentaties, uitgaven en installaties vindt een verkenning plaats van de relatie tussen mens en milieu.

Op het Westergasterrein in Amsterdam exposeren 78 galeries. Daarnaast zijn er 9 speciale installaties te bezichtigen en presenteren 65 uitgevers er hun fotografieboeken.

Opvallend dit jaar is de balans tussen gevestigde internationale kunstenaars en opkomende talenten. Dat zou garant moeten staan voor een dynamische mix van ideeën en artistieke uitingen.

Onder de galeries van over de hele wereld bevinden zich oude bekenden als Kana Kawanishi uit Tokio, maar ook nieuwkomers zoals Carmen Araujo Arte uit Caracas, Venezuela.

Directeur van Unseen is Roderick van der Lee:  “Als vanouds toont Unseen het nieuwste van het nieuwste in het rijke en brede spectrum van de fotografie: conceptueel, documentair en op het gebied van mode en kunst. Dit jaar is het ongelooflijk inspirerend, nu het milieu zo onder druk staat, om te zien hoeveel kunstenaars zich met de natuur bezighouden. Bezoekers van Unseen maken een visuele trip langs landschappen en stillevens, langs beelden van natuurbehoud, van klimaatverandering en van de wisselwerking tussen mens en natuur. Het is een gang die tot nadenken stemt en discussie oproept.”

Hoogtepunten

De Galerie für Fotografie Persiehl & Heinur uit Hamburg, dit jaar voor het eerst aanwezig, toont nieuw werk van de legendarische modefotograaf Sarah Moon.

Grimm Gallery presenteert een solo van Dirck Braekman, de Belgische kunstenaar die in tal van musea exposeerde en die België vertegenwoordigde op de Biënnale van Venetië in 2017.

Ron Mandos toont werk van Julian Rosefeldt, wiens werk onder andere deel uitmaakt van de collectie van het MoMa.

Ambitieuze projecten

Het Unseen onderdeel Unbound is structureel op zoek naar de grenzen van het fotografisch universum. In dit kader dit jaar weer een geheel nieuwe reeks van ambitieuze projecten en installaties. ‘Natuur’ is ook in deze sectie een terugkerend thema: van de letterlijk verbrande aarde in de installatie van Morvarid K, vertegenwoordigd door de Franse galerie Bigainon, tot een high tech landschap van Philipp Groubnov, vertegenwoordigd door galerie Josilda da Conceição.

En er is meer…

Unseen’s Book Market is een must voor verzamelaars en liefhebbers van boeken en fotografie. Dit jaar neemt een selectie van 65 onafhankelijke uitgevers en handelaren in fotografieboeken van over de hele wereld deel.

Ook vele andere presentaties staan gepland, onder meer van boeken over fotografen als Ryan McGinley, Roger Ballen en Anton Corbijn (zie hierboven).

Door de hele hoofdstad

Amsterdam heeft tijdens Unseen op het gebied van fotografie een aantal mooie tentoonstellingen te bieden. Musea en instellingen als Foam, Huis Marseille en De Brakke Grond, bekend om hun focus op de avant garde, hebben hun programmering aangepast. In hun aanbod weerspiegelt zich de sterke fotografische traditie van de stad.

Unseen praktisch

Unseen is de eerste kunstbeurs die geheel op de laatste ontwikkelingen in de hedendaagse fotografie is gericht. De beurs staat internationaal bekend om zijn hoge curatoriële standaard en intieme sfeer en trekt galeries en verzamelaars van over de hele wereld. De komende editie vindt plaats van vrijdag 22 tot en met zondag 24 september 2023.

Online dagticket: € 22,50 p.p.  Westergas, Klönneplein, 1014 DB Amsterdam. Alle praktische info bij elkaar vind je hier.

Een overzicht van de deelnemers vind je hier.

Entertainment
De 10 tofste buitenbioscopen van deze zomer
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Levenslessen van Armin van Buuren 
Door Arno Kantelberg