Klinkt logisch, maar het blijkt te kort door de bocht te zijn. Vers fruit of ingeblikte groente zijn volgens dit onderzoek in Amerika verantwoordelijk voor verhoogde vitamine-inname door de praktische voordelen ten opzichte van vers fruit. Ingevroren fruit of ingeblikte groente bereikt dus simpelweg meer mensen, waardoor het een maatschappelijk gezondheidsvoordeel oplevert.
Daarnaast is het geen eerlijke vergelijking om bewerkte en onbewerkte voeding lijnrecht tegenover elkaar te zetten Er zijn immers verschillende niveaus als het om bewerkt eten gaat. Bevroren fruit wordt gewassen en ingevroren, wat een vrij minimale bewerking is in vergelijking met bijvoorbeeld complete opwarmhamburgers uit de koeling.
Welke variant is gezonder?
Hoewel de voedingswaarde per fruitsoort of groente wel degelijk kan verschillen, en een langere bewerking- en transporttijd zeker invloed kan hebben op de kwaliteit, valt het voordeel niet altijd richting vers fruit of groente. Er zijn simpelweg teveel variabelen die de voedingswaarde bepalen.
Denk aan de kwaliteit van de grond waarin het fruit of de groente is gekweekt, het weertype, seizoen, de kweekmethode, de versheid op het moment van verwerking, de manier waarop het verwerkt en getransporteerd wordt… de lijst is eindeloos. Ook wisselt de voedingswaardes per voedingsstof flink per fruit- of groentensoort in bevroren of verse varianten.
Wat moet je hier nou allemaal van denken? Moet je voortaan alles uit de vriezer trekken of juist alleen nog maar verse producten kopen? De conclusie van het onderzoek is helder: de verschillen tussen bevroren fruit en groente versus verse varianten is te klein om daadwerkelijk impact te maken op je gezondheid. Kies dus wat voor jou werkt!