Full Metal Jacket – Wéér een onweerstaanbare G-Shock

Een G-Shock hit sinds 2019, maar gevat in een volledig metalen behuizing.

Iedereen die ooit een horloge heeft gekocht kent G-Shock. Het lukt Casio vanaf 1983 om zowel casual dragers als serieuze horlogeliefhebbers verslaafd te maken. Want heb je er één, dan is die speciale editie toch ook wel leuk om te hebben… En nu we toch bezig zijn, die limited of nieuwe uitvoering kan er dan ook nog wel bij.

De nieuwste must have is de GM-B2100, alleen zijn we er nog niet helemaal over uit in welke kleur. Geleid door de onconventionele visie van het bouwen van een onbreekbaar horloge, introduceerde Casio in 1983 de allereerste G-Shock: de DW-5000C met zijn geheel originele schokbestendige constructie en iconische vorm. Fast forward naar de GA-2100 in 2019, een uurwerk geboren uit hetzelfde concept, maar in een analoog formaat. Nu is ‘ie er met een volledig metalen buitenzijde als de GM-B2100. Waardoor hij nog meer lijkt op de bijnaam die ’t horloge kreeg: CasiOak, omdat hij de achthoekige kastlook deelt met de Audemars Piguet Royal Oak.

Lees ook: 40 Jaar G-Shock

G-Shock 2.0

Het doel van het horloge was een evolutie van het oorspronkelijke model te maken. Een echte erfgenaam van het iconische ontwerp dat sinds de allereerste G-Shock is behouden. Een metalen horloge met luxe en robuustheid om een ​​superieur niveau van praktisch nut te bieden. 

Om die visie realiteit te maken moesten ze nagenoeg vanaf nul beginnen. Van het structurele ontwerp en de montage van de module tot de verwerking en afwerking van de buitenkant en het ambachtelijk ontwerp van de wijzerplaat. Kosten noch moeite zijn gespaard. Het resultaat is een volledig metalen G-Shock, boordevol functies. Waaronder Smartphone Link en Tough Solar (dus hij loopt op zonne-energie), een geheel nieuwe fase van Casio’s legendarische model.

Hoewel er deze keer gebruik wordt gemaakt van metaal, verliest deze nieuwe G-Shock niets van zijn legendarische robuustheid. Het bestaat uit een vastgeschroefde kast en een roestvrijstalen ring en belooft ongelooflijke schokbestendigheid, met een waterbestendigheid van 200 meter.

Precisiewerk

De ontwikkeling van de GM-B2100 begon met de uitdaging van het voldoen aan de G-Shock-criteria voor schokbestendigheid, terwijl het bestand moest zijn tegen het gewicht van de roestvrijstalen buitenkant en de gevoeligheid van de analoge wijzers.

Een vereiste was dat hiervoor een nieuwe schokbestendige structuur moest worden ontworpen.  Speciaal voor volledig metalen horloges. Met behulp van geavanceerde smeed- en snijprocessen met de hoogste precisie werd gezorgd dat alles perfect op elkaar paste. Vervolgens hebben ze montagetechnologie met een hoge dichtheid gebruikt om de module slanker te maken en tegelijkertijd verbeterde functies te leveren. Allemaal in een vergelijkbare grootte als de originele GA-2100.

Ter aanvulling werd een nieuw ontwerp van de wijzerplaat ontwikkeld met dezelfde hoogwaardige uitstraling van de metalen kast. De combinatie van meerdere afzonderlijke componenten op het wijzerplaatoppervlak met diepte, maakte een complex en verzonken ontwerp mogelijk. Niet alleen om diepte te brengen in het LCD-ontwerp, maar verder tot in de kleinste details met de uurmarkeringen en andere accenten, die mogelijk zijn ondanks de solar-wijzerplaat.

DLC-Coating

De volledig metalen constructie vereiste uiteraard ook een nieuwe afwerking. De kenmerkende harsvorm moesten ze reconstrueren, maar nu met metaal. Hiervoor waren dus updates nodig voor het componentenontwerp, maar ook verschillende horlogerie-waardige afwerkingen zoals polijsten en een geborstelde afwerking om de platte, achthoekige lunette extra kracht bij te zetten. Zelfs onderdelen die je niet ziet zijn afgewerkt.

Neem de vorm van de nokken die de band met de kast verbinden, wat de briljante glans van het metaal mooi naar voren brengt. Of de metalen band waarbij het bekende ontwerp met kuiltjes zijn gereproduceerd. Een designelement  die er al sinds de allereerste G-Shock in zit. Net zoals de schroefbodem, nu afgewerkt met een DLC-coating.

De band is verder onder handen genomen, want gezien het toegenomen gewicht van een metalen band, wordt een drieledige structuur gebruikt voor de lugs op de behuizing om schokken naar het verbindingsstuk te verspreiden. 

De G-Shock GM-B2100, met dezelfde specs als de ‘reguliere’ 2100, zoals world time voor 300 steden, een smartphone link, solar-powered uurwerk en een waterbestendigheid van 20 bar; kost €549 voor de stalen uitvoering.

Verder zijn er onder meer een zwarte, roségouden en geelgouden uitvoering beschikbaar door middel van een ion-coating, deze kosten €599.