Waarom begint je ooglid soms te trillen?

Het is irritant en kan soms dagenlang aanhouden. Maar kan het ook kwaad? En wat kun je ertegen doen?   

Onderhoud
Wordt dit jouw nieuwe kapsel?
Door Redactie
Onderhoud
wekker maan
De hele simpele truc tegen slapeloosheid
Door Arno Kantelberg

Soms begint een ooglid zomaar te bewegen. Een trillend ooglid ontstaat als de spiertjes in het ooglid snel achter elkaar aan- en ontspannen. Meestal duurt dat trillen hooguit een paar minuten, maar bizar genoeg kan dat ook wel enkele dagen aanhouden! Het kan geen kwaad, maar irritant is het zeker.

Trillende oogleden komen vaak voor. De oorzaak is een overactieve zevende hersenzenuw, de nervus facialis. Deze zenuw stuurt de spieren van de oogleden, wangen en mondhoeken aan. Ook andere delen van het gezicht kunnen gaan trillen, bijvoorbeeld de mondhoeken of wenkbrauwen, maar dat komt zelden voor.

Hoe raakt die hersenzenuw in overdrive?

Vermoeidheid en stress zijn de belangrijkste oorzaken van een trillend ooglid. Ook een veelvoorkomende boosdoener is ingespannen kijken: Langdurig ingespannen naar een schermpje kijken of in een boek turen, kan een trillend ooglid veroorzaken.

Weer een andere mogelijke oorzaak van een trillend ooglid is mogelijk een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen, zoals magnesium of vitamine B12. Dit is overigens (nog) niet wetenschappelijk bewezen.

Uit sommige studies blijkt dat ook histamine een trillend ooglid kan veroorzaken. Histamine is een stof die het lichaam maakt bij een allergie.

Wat kun je doen?

Ga op standje tranquilo. Ga op tijd naar bed en geef je ogen af en toe rust tijdens het turen naar een beeldscherm of bij het lezen. En uiteraard: Probeer stress te verminderen of – nog beter – helemaal te voorkomen. Hoe je dat voor elkaar krijgt lees je hier.

Soms kan het helpen het ooglid zacht te masseren. Zijn je ogen droog geworden door het vele knipperen dan kunnen oogdruppels helpen het vocht aan te vullen. Blijft je ooglid maar trillen ondanks dat je bovenstaande adviezen hebt opgevolgd, neem dan contact op met je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar de neuroloog. Deze kan een injectie met botulinetoxine (botox) adviseren. Door de botox worden de spiertjes tijdelijk lamgelegd.

Onderhoud
Wordt dit jouw nieuwe kapsel?
Door Redactie
Onderhoud
wekker maan
De hele simpele truc tegen slapeloosheid
Door Arno Kantelberg