Watches & Wonders – het nieuws van Rolex, Cartier en IWC

Elke dag laat ModMod je deze week het horlogenieuws uit Genève zien. Vandaag Rolex, Cartier en IWC Schaffhausen.

April in Genève en dat betekent horloges. Véél horloges. Van 9 tot en met 15 april behoort de stad tot de 54 merken die hun nieuwste modellen presenteren tijdens Watches & Wonders. Dé beurs als het gaat om horloges voor journalisten, insiders en juweliers, waar de laatste drie dagen toegankelijk zijn voor het publiek.

Zowel grote als kleine onafhankelijke horlogemerken laten hun nieuwste kunststukken zien. Met alle Richemont-merken zoals Cartier, Jaeger-LeCoultre, Panerai en IWC en grote namen als Patek Philippe, TAG Heuer, Hublot en Rolex. Op de eerste dag zetten we de spotlight op Rolex, Cartier en IWC.

Rolex

Naast de rood-blauwe ‘Pepsi’, de zwart-blauwe ‘Batman’ en de zwart-groene linkshandige ‘Sprite’ is deze nieuwe Oyster Perpetual GMT-Master II de vierde in de Oystersteel GMT-Master II serie. Kijk maar vast niet raar op van wachtlijsten tot diep in volgend jaar als je deze wilt bemachtigen. Met een zwart-grijze Cerachrom-lunette die beschikbaar is op een Jubilee- of Oyster-band. De nieuwste versie, die voorlopig geen bijnaam heeft, is subtiel met zijn monochrome stijl. En voor de kenners: Het groene ‘GMT-MASTER II’ op de zwarte wijzerplaat, samen met de groene GMT-wijzer, doet denken aan de vorige geheel zwarte GMT-Master II van Rolex, ref. 116710LN, geproduceerd van 2007 tot en met 2019, voorzien van dezelfde groene accenten.

De Perpetual 1908-collectie voegde zich vorig jaar bij de Rolex gelederen. Een gedistingeerde dress watch die de ruimte vult nu de Rolex Cellini (een favoriet van Barack Obama) er niet meer is. Dit jaar voegt Rolex een nieuwe platina-uitvoering toe aan de Perpetual 1908. Met hetzelfde kaliber 7140 in een 39mm kast, maar nu met een ijsblauwe wijzerplaat en een geguillocheerd rijstkorrelpatroon op de wijzerplaat. Een 1908 die zich onderscheidt van de modellen van vorig jaar met gladde witte of zwarte wijzerplaten en gouden kasten in plaats van platina.

Cartier

112 jaar na zijn creatie bestaat het Tortue de Cartier-horloge nog steeds. Sterker nog, het maakt een sterke comeback, zoals blijkt uit de nieuwe modellen als onderdeel van de Cartier Privé-collectie. “De Cartier Privé-collectie benadrukt het ontwerp van zijn legendarische horloges uit het repertoire van het huis,” aldus het Franse huis. De nieuwe uurwerken worden in beperkte aantallen geproduceerd en zijn genummerd. Dit jaar is er voor de achtste editie van deze Cartier Privé-collectie de Tortue, die de Crash, de Tank Cintrée en de Tonneau opvolgt.

Ook nieuw is de Santos-Dumont Rewind. Een platina kast met een bruin-rode tint voor de wijzerplaat. Het meest bijzondere zit ‘m hier in het handgewonden 320 MC uurwerk. Deze loopt omgekeerd – kijk ook naar de wijzerplaat. Gelimiteerd tot 200 stuks.

IWC Schaffhausen

Dit jaar heeft IWC Schaffhausen de Portugieser onder handen genomen. Van de Portugieser Automatic met de tijd en een kleine seconde tot aan een chronograaf en tourbillon-modellen. De Portugieser Automatic 40 heeft door de nieuw ontworpen kastconstructie nu een slanker zijprofiel met een boxvormig saffierglas dat beter zicht geeft op de wijzerplaat.

Het topstuk, wat ons betreft, is de Portugieser Eternal Calendar. Het is de eerste seculiere eeuwigdurende kalender van het horlogemerk, die niet alleen kan herkennen hoe lang elke maand is en elke vier jaar een schrikkeldag kan toevoegen, maar ook op slimme wijze door de complexe uitzonderingsregels van de Gregoriaanse kalender kan navigeren dankzij een nieuw 400-jarig wiel in het uurwerk. Dit wiel zorgt ervoor dat de kalender automatisch drie schrikkeljaren overslaat in vier eeuwen. Daarbij heeft de maanfase de komende 45 miljoen jaar slechts een afwijking van één dag. Net als je denkt dat het niet complexer kan…